China dorește să își asume un „rol de mediator“ în criza din Niger

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China dorește să își asume un rol "rol de mediator" în criza politică din Niger, a declarat ambasadorul Chinei în această ţară, Jiang Feng, într-un interviu acordat pentru postul naţional de televiziune, notează AFP, scrie Agerpres.

Drapele China și Niger FOTO: Shutterstock
Drapele China și Niger FOTO: Shutterstock

"Guvernul chinez intenţionează să joace un rol de bune oficii, de mediator, în respectul total al ţărilor din regiune pentru a găsi o soluţie politică la această criză din Niger", a declarat ambasadorul chinez în cadrul interviului, după o întâlnire cu premierul Ali Mahaman Lamine Zeine, numit în fruntea guvernului de militarii care au preluat puterea.

"China urmăreşte întotdeauna principiul neamestecului în afacerile interne ale altor ţări" şi încurajează națiunile africane "să-şi rezolve problemele în mod african", a mai adăugat Jiang Feng.

China reprezintă unul din cei mai importanți parteneri economici ai Nigerului, în special în sectorul energiei.

Cele două state construiesc o conductă de 2.000 de kilometri, cea mai lungă din Africa, destinată exportului de țiței din câmpurile Agadem din sud-estul Nigerului către portul Seme din Benin.

Zăcămintele de petrol sunt exploatate de către grupul China National Petroleum Corporation (CNPC), care a construit și o rafinărie la Zineder, în sudul Nigerului, care are o capacitate de 20.000 de barili pe zi și care este deținută în majoritate de către compania chineză, adaugă Agerpres.

Alte companii chineze desfășoară importante lucrări de infrastructură și construcții la barajul Kandadji de pe fluviul Niger, un proiect faraonic în valoare de 740 de miliarde de franci CFA (1,1 miliarde de euro) situate în partea de vest a țării, care ar trebui să furnizeze țării 629 Gigawatt-oră pentru a permite Nigerului să se elibereze de dependența energetică față de Nigeria vecină.

În urma loviturii de stat din Niger, statul vecin Nigeria și-a interrupt furnizarea cu energie electrică către Niger, în conformitate cu sancțiunile impuse de Comunitatea Economică a statelor din Africa de Vest (ECOWAS).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite