China anunţă că va interzice în totalitate comerţul cu fildeş până la sfârşitul anului 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul chinez a anunţat, sâmbătă dimineaţa, că va impune până la sfârşitul anului 2017 o interdicţie asupra tuturor activităţilor comerciale sau de producţie care implică fildeşul, într-o decizie care ar putea reduce drastic traficul ilegal de fildeş la nivel mondial, relatează BBC News şi „The New York Times”.

Procesările şi tranzacţiile comerciale vor fi interzise începând cu 31 martie 2017, urmând ca toate licenţele pentru comerţul cu fildeş active să fie retrase până la sfârşitul anului

Anunţul a fost salutat drept „un moment istoric” de organizaţii pentru conservarea mediului de pe tot globul, care au avertizat în ultimii ani că traficul de fildeş riscă să extermine mai multe specii de elefanţi decimate de braconieri în ultimii zeci de ani.

În momentul de faţă, China reprezintă cea mai mare piaţă de desfacere a fildeşului din lume, estimându-se că 70% din fildeşul comercializat ilegal la nivel mondial ajunge în ţara asiatică, stând la baza unei industrii de procesare şi comerţ de miliarde de dolari.

Însă materialul preţios este obţinut din colţii elefanţilor, ceea ce a dus la vânarea pe scară largă a animalelor – în special a elefantului african - pe fondul nivelului de trai scăzut din ţările africane cu populaţii numeroase de elefanţi. 

Organizaţia de conservare a mediului IUCN a anunţat în septembrie 2016 că estimează populaţia elefanţilor africani la 415.000, în condiţiile în care în 1979 aceasta era estimată la 1,3 milioane, iar în 2006 la 525.000. Pe lângă distrugerea habitatului de către activităţile umane, braconajul pentru fildeş este principalul contribuitor la scăderea dramatică a populaţiei speciei.

„Este un anunţ istoric, semnalând sfârşitul principalei pieţe a fildeşului din lume şi un sprijin masiv pentru eforturile internaţionale de contracarare a crizei braconajului de elefanţi în Africa” a anunţat printr-un comunicat organizaţia World Wildlife Fund (WWF), una dintre cele mai extinse organizaţii care luptă pentru protejarea faunei mondiale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite