Cele mai multe femei nu au cerut niciodată o mărire de salariu: cum se negociază

0
Publicat:

Mai mult de jumătate dintre femeile din întreaga lume nu au cerut niciodată o mărire de salariu, potrivit unui studiu realizat în 2024 de site-ul de anunțuri de locuri de muncă Indeed. Dintre cele 43% care au făcut astfel de solicitări, trei din patru au obținut o majorare, arată CNBC Make It.

Negocierea salariului e o artă. FOTO Shutterstock
Negocierea salariului e o artă. FOTO Shutterstock

Potrivit studiului, care a chestionat peste 14.500 de femei din 11 țări, 61% dintre femeile de la nivel global consideră că „trebuie să muncească mai mult pentru recunoaștere decât omologii lor de sex masculin".

Potrivit cercetării Indeed, femeile din India au fost cele mai încrezătoare, 65% dintre respondente spunând că au cerut o mărire de salariu în trecut.

„Respondentele din India au fost în mod constant mai optimiste" decât restul femeilor, a declarat Nishita Lalvani, director de marketing pentru India și Asia de Sud-Est la Indeed, pentru CNBC Make It.

Tot ele au declarat, de asemenea, că au mai multă satisfacție atunci când vine vorba de măsurile pe care angajatorii lor le iau pentru a reduce diferențele salariale între femei și bărbați.

Femeile din Japonia și Singapore au fost cele mai puțin încrezătoare în privința unei măriri de salariu, arată sondajul.

Numai 13% dintre femeile din Japonia și 32% dintre cele din Singapore au declarat că cerut o mărire de salariu.

La nivel global, 24% dintre femeile intervievate au declarat că nu au avut posibilitatea de a întreba, iar 28% au declarat că se tem de consecințe negative.

Potrivit studiului, 28% dintre femei au spus că nu au avut încredere în ele pentru a aborda această discuție.

„În general, femeile consideră că este mai dificil să se autopropună pentru o promovare și/sau o mărire de salariu", a explicat Aileen Tan, director de resurse umane în cadrul AIA Singapore.

Ea spune că este important să ieși din zona ta de confort, deoarece „oportunitățile vor veni cu propriul set de riscuri".

Iată cum recomandă experții în resurse umane să negociați o creștere salarială:

Faceți cercetări!

Înainte de o discuție în acest sens, este important să găsiți online date privind reperele salariale pentru rolul dumneavoastră și să discutați cu colegii, astfel încât să fiți cât mai bine informat înainte de a intra în ședință, recomandă Pooja Chhabria, expert în carieră și șef editorial pentru Asia-Pacific la LinkedIn.

E nevoie de „claritate de gândire" cu privire la nivelul remunerației înainte de discuție, a declarat ea pentru sursa citată.

Fiți încrezătoare!

Deși discuția despre salariu poate fi descurajantă, în cele din urmă, faptul că sunteți bine pregătită vă va ajuta să aveți încredere în timpul conversației.

Exersarea discuției cu un prieten sau cu un mentor vă poate ajuta, de asemenea, să identificați modalități de a vă perfecționa exprimarea.

În plus, este important să înțelegeți ce contează pentru managerul și compania la care lucrați și să țineți cont de acest lucru pe parcursul conversației. 

Pregătiți-vă discursul!

Pregătirea discursului se face din timp. Este important să includeți realizări specifice și să fiți pregătit să răspundeți la orice obiecții din partea managerului dumneavoastră.

„De asemenea, este important să abordați preocupările în cazul în care ar putea exista constrângeri legate de bugete", a spus ea.

Programați o întâlnire!

Este important să programați din timp o întâlnire și să precizați că doriți să discutați despre remunerare și dezvoltarea carierei. Nu veniți cu solicitarea pe neașteptate și nu formulați conversația la întâmplare!

Puneți-vă în evidență valoarea!

„Arată, nu spune!", este regula de bază.

Este esențial să aduceți exemple despre cum ați ajutat la rezolvarea problemelor și cum ați creat un impact pozitiv în trecut. 

Fiți profesioniste!

Un alt sfat dat de Chhabria este să „fiți pasionată, dar nu emoțională".

Este imperativ să vă păstrați profesionalismul pe tot parcursul conversației. Exprimați-vă aprecierea pentru managerul dumneavoastră și fiți deschisă la feedback.

Pooja Chhabria recomandă să evitați afirmațiile de genul „Merit" sau „Nu este corect", potrivit CNBC Make It.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite