Cel puţin 42 de morţi, inclusiv 25 de militari, în zeci de incendii în Algeria, provocate de piromani. Caniculă în Tunisia vecină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendii de mai mică amploare devastează de luni seara păduri în cel puţin 16 provincii algeriene.
Incendii de mai mică amploare devastează de luni seara păduri în cel puţin 16 provincii algeriene.

Guvernul algerian acuză piromani de faptul că sunt de vină de zeci de incendii de pădure - soldate cu 42 de morţi, inclusiv 25 de militari desfăşuraţi să lupte împotriva sinistrelor, care au distrus locuinţe la est de Alger, relatează Reuters.

Coloane de fum s-au ridicat dintr-o pădure, în regiunea Tizi Ouzou, iar locuitori au încercat să controleze inendiile cu ajutorul unor crengi de copaci şi containere cu apă.

 Mai multe case au luat foc, iar familii s-au refugiat în hoteluri şi pensiuni, potrivit unor martori.

”Am trăit o noapte de oroare. Casa mea a ars complet”, a declarat Mohamed Kaci, care a părăsit comuna Azazga împrenă cu familia şi s-au cazat la un hotel.

Ministrul de Interne Kamel Beldjoud, care a anunţat şase morţi, a precizat că o anchetă urma să fie deschisă în vederea căutării persoanelor aflate la originea acestor incendii.

 ”Numai nişte mâini criminale pot să fie la originea a 50 de incendii simultane în mai multe localităţi din provincie”, a acuzat el la postul public de televiziune.

Premierul Ayman Benabderrahmane a anunţat că bilanţul a crescut la 42 de morţi - incluisv 25 de militari.

Guvernul algerian ”se află în negocieri avansate cu parteneri (străini) în vederea închirierii unor avioane şi solicitarea unui ajutor în vederea unei accelerări a stingerii incendiilor”, a anunţat la televiziune.

Pompieri şi armata încercau să controleze focarele.

Incendii de mai mică amploare devastează de luni seara păduri în cel puţin 16 provincii algeriene.

incendii algeria

 Val de căldură, cu temperaturi record de peste 48 de grade Celsius în Tunisia

În Tunisia vecian, un val de căldură s-a abătut  marţi. Au fost înregistrate recorduri de temperatură de către Institutul Naţional de Meteorologie, în special în nordul şi centrul ţării, informează AFP.

În capitala Tunis, mercurul din termometre a ajuns la 48 de grade Celsius marţi la prânz, cea mai ridicată temperatură înregistrată de la recordul de 46,8 de grade Celsius din 1982.

Temperaturile au urcat cu 9-15 grade Celsius peste normele sezoniere, în special în nord şi centru-est, potrivit Institutului menţionat, care prognozează o „scădere treptată” a temperaturilor începând de joi.

Recorduri de temperatură au fost înregistrate duminică şi în sudul ţării, unde temperaturile au ajuns la 48,5 grade Celsius, potrivit aceleiaşi surse, noteaz[ AFP, preluat[ de agerpres.ro.

Pe pagina sa oficială de Facebook, Ministerul Sănătăţii a sfătuit cetăţenii să nu iasă afară la cele mai călduroase ore şi să se hidrateze constant.

La rândul său, Ministerul Agriculturii a încurajat crescătorii de animale şi fermierii să ia măsuri de precauţie pentru a limita impactul valului de căldură, în special asupra păsărilor şi a culturilor.

În Algeria vecină, canicula a alimentat circa 50 de incendii de luni seară, care au făcut cel puţin şapte victime.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite