Cel puţin 40 de morţi în urma unui raid aerian asupra unui centru de detenţie al migranţilor în Tripoli, Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militie Libia, foto AFP
Militie Libia, foto AFP

Un raid aerian a lovit un centru de detenţie pentru migranţi africani în capitala Libiei, Tripoli, omorând cel puţin 40 de oameni şi rănind cel puţin 80, relatează Reuters.

Atacul a avut loc marţi noapte şi este cel mai sângeros de când forţele loiale generalului Khalifa Haftar au demarat în urmă cu trei luni o nouă ofensivă militară care urmăreşte cucerirea capitalei Tripoli de la guvernul recunoscut de comunitatea internaţională. Conflictul face parte din haosul generalizat care caracterizează statul nord-african după ce Muammar Gaddafi a fost înlăturat de la putere în 2011 în urma unei operaţiuni militare conduse de NATO.

Libia este principalul punct de plecare al migranţilor din Africa către coasta Italiei. Puţini dintre ei ajung, însă, la destinaţie – fie mor în apele Mediteranei, fie sunt opriţi şi aduşi înapoi la ţărm de către garda de coastă libiană, sprijinită de Uniunea Europeană. Ca urmare, mii de migranţi sunt ţinuţi în centre de detenţie în condiţii descrise de ONU ca fiind inumane.

Luni, Armata Naţională Libiană condusă de Haftar, aliată cu guvernul paralel cu cel recunoscut de comunitatea internaţională, a anunţat că va intensifica atacurile aeriene asupra oraşului Tripoli. Anunţul vine după ce forţele guvernului de la Tripoli au început să face progrese împotriva trupelor conduse de generalul Haftar. Amândouă parţile conflictului se bucură de sprijin militar din partea puterilor regionale – Emiratele Arabie Unite şi Egiptul aprovizionează cu resurse militare Armata Naţională Libiană, iar Turcia sprijină guvernul de la Tripoli.

Războiul amână orice fel de planuri ale ONU pentru organizarea de alegeri la nivelul întregului teritoriu libian şi elaborarea unei constituţii.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite