Ce bunuri avea Soleimani asupra sa în momentul morţii: noi imagini realizate de Forţele de Operaţiuni Speciale ale SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşina în care se afla generalul iranian   Fotografii: dailymail.co.uk
Maşina în care se afla generalul iranian   Fotografii: dailymail.co.uk

Noi fotografii arată ce a rămas după atacul de pe 3 ianuarie de la Aeroportul Internaţional Bagdad, în care Qassem Soleimani, liderul Forţei Quds, şi încă nouă oameni au fost ucişi. Se aflau în două maşini pe care le-a lovit o dronă cu rachete americane.

Pozele făcute de Forţele de Operaţiuni Speciale ale Statelor Unite au ajuns în spaţiul public după ce americanii l-au ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani pe Aeroportul Internaţional Bagdad. Imaginile cu rămăşiţele de la locul accidentului le-a obţinut Fox News de la o sursă din Guvernul SUA, scrie Daily Mail.

Soldaţii americani au urmărit în secret convoiul lui Soleimani şi au păstrat o distanţă de câteva sute de metri. Imediat după atac s-au repezit la locul accidentului pentru a confirma că generalul iranian a murit. În imagini pot fi observate resturile automobilului cu care a călătorit, răsturnat de dronă, şi obiecte personale pe care le avea la el, inclusiv un telefon mobil şi bani. Printre ele mai erau: o carte de poezii, un pistol şi o puşcă. 

Imagine indisponibilă

Fotografiile nepublicate prezintă grafic corpul desfigurat şi dezmembrat al lui Soleimani.

Trupul lui Soleimani, lângă autovehiculul în flăcări 

captura

Misiunea eşuată

În ziua în care Soleimani a murit, forţele americane au avut o altă misiune secretă împotriva unui înalt oficial militar iranian în Yemen, potrivit unui nou raport. 

Atacul din Yemen l-a vizat pe Abdul Reza Shahlai, un finanţator şi comandant-cheie al Quds-ului din Iran, care a supravieţuit, au declarat pentru Washington Post patru oficiali americani familiarizaţi cu acest subiect.

Operaţiunea îndreptată în Yemen împotriva lui Shalai „nu s-a finalizat cu moartea acestuia”, au declarat, pentru CNN, oficiali americani.

Acest lucru poate indica faptul că uciderea lui Soleimani a făcut parte dintr-o operaţiune mai vastă a americanilor, cu scopul decapitării conducerii Gărzilor Revoluţionare iraniene sau pentru a preveni un atac iminent îndreptat împotriva americanilor, aşa cum s-a şi declarat, de altfel, în mod oficial.

Pe 11 ianuarie Garda Revoluţionară a Iranului a recunoscut că a doborât accidental avionul ucrainean care s-a prăbuşit la începutul acestei săptămâni. Au murit toţi cei 176 de oameni aflaţi la bord. Până acum, iranienii au negat că ar fi fost responsabili de accident de fiecare dată când au fost acuzaţi de Vest. Avionul a fost doborât miercuri, 8 ianuarie, la câteva ore după ce Iranul a lansat un atac cu rachete balistice asupra a două baze militare care adăposteau trupe americane din Irak. A fost un răspuns după uciderea lui Soleimani; nimeni nu a fost rănit.

Genirul Amir Ali Hajizadeh, şeful diviziei aerospaţiale a Gărzii, a declarat că unitatea sa îşi asumă „întreaga responsabilitate“ pentru împuşcare. La televiziunea publică a declarat şi că, atunci când a aflat despre doborârea avionului: „Mi-aş fi dorit să fiu mort.

Liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, le-a transmis condoleanţe famililor victimelor.

Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a declarat că ancheta trebui să continue şi că responsabilii ar trebui să fie aduşi în faţa justiţiei. El a spus că Iranul trebuie să despăgubească familiile victimelor şi  a cerut „scuze oficiale pe canale diplomatice“.

soleimani
În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite