Capsula chineză Shenzhou X a revenit pe Pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capsula spaţială chineză Shenzhou X a revenit miercuri din misiune, aterizând fără probleme pe solul chinez, în cadrul unei transmisii în direct a televiziunii naţionale, după cea mai lungă misiune spaţială a Chinei.

Shenzhou X, având la bord trei astronauţi, doi bărbaţi şi o femeie, a aterizat la ora locală 08:07 pe iarba stepei Mongoliei interioare, după ce a petrecut 15 zile pe orbita circumterestră, în cadrul unei noi etape a ambiţiosului program spaţial chinez conform căreia China va deţine o staţie spaţială locuibilă până în anul 2020.

Conform televiziunii chineze citate de France Presse, tehnicienii au deschis trapa de acces a capsulei, iar medicii s-au apropiat pentru a face primele evaluări. La puţin peste o oră după aterizare, comandantul misiunii, generalul de aviaţie Nie Haisheng, a fost primul membru al echipajului care a ieşit din capsulă, susţinut de tehnicieni şi salutând camerele de televiziune.

Capsula Shenzhou X a andocat la staţia spaţială experimentală Tiangong 1, aflată pe orbita circumterestră. Absentă de pe Staţia Spaţială Internaţională, China a decis să-şi construiască propriul avanpost orbital similar, până în anul 2020.

Aceasta a fost cea de-a cincea misiune cu echipaj uman lansată de China din 2003.

Agenţia Spaţială chineză a anunţat că pregăteşte şi o aselenizare fără echipaj uman şi trimiterea unui rover robotizat pe suprafaţa Lunii.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite