Boston, oraşul "invadat" de est-europeni
0În mica localitate britanică, după care a fost numită metropola americană, se vorbesc 65 de limbi Imigraţia din Marea Britanie a atins cote atât de înalte, încât est-europenii
În mica localitate britanică, după care a fost numită metropola americană, se vorbesc 65 de limbi
Imigraţia din Marea Britanie a atins cote atât de înalte, încât est-europenii reprezintă un sfert din populaţia oraşului Boston. Secretarul pentru comunităţi, Hazel Blears, a făcut cunoscută această situaţie parlamentarilor din Camera Comunelor, după cum relatează ziarul "Daily Mail".
Boston este un oraş din comitatul Lincolnshire, cu o populaţie de numai 70.000 de locuitori. Este mai puţin cunoscut decât metropola omonimă din SUA (de peste o jumătate de milioane de locuitori), fondată de englezi în 1630, şi numită astfel în amintirea localităţii natale. Numărul mare al imigranţilor din Bostonul britanic de astăzi face ca aici să fie vorbite nu mai puţin de 65 de limbi!
După cum explică Hazel Blears, cifrele au fost comunicate parlamentarilor în scopul de a studia impactul pe care l-a avut afluxul celor 800.000 de imigranţi din Europa de Est asupra relaţiilor dintre comunităţile din Marea Britanie. Oficialul a declarat că, pe fondul creşterii rapide a numărului imigranţilor, consiliile locale au fost nevoite să constituie celule de criză pentru reducerea tensiunilor locale.
Guvernul britanic, criticat
Guvernul britanic a luat în considerare un plan controversat care ar fi obligat muncitorii imigranti să-şi plătească lecţii de limba engleza. Însă planul a provocat o opoziţie imediată. Secretarul Hazel Blears susţine însă că aceasta ar fi fost cea mai bună soluţie "pentru integrarea imigranţilor şi păstrarea spiritului pozitiv în cadrul comunităţii". Responsabilul pentru comunităţi din cabinetul Brown a fost ţinta mai multor critici din partea parlamentarilor, pe motiv că guvernul a eşuat în pregătirea consiliilor locale în vederea afluxului de nou-veniţi din Polonia şi din alte state ale blocului estic.
Peste 1.000 de moldoveni, ucraineni şi ruşi fac în fiecare lună cereri pentru cetăţenie bulgară, fapt care a dat naştere speculaţiilor că mulţi dintre ei au intenţia de a ajunge în Marea Britanie. În ultimul an, numărul bulgarilor şi al românilor care au intrat, ca vizitatori, în această ţară a crescut cu 77% . "După ce statele lor au aderat la Uniunea Europeană, aceştia au dreptul să facă vizite în toate ţările membre. Numărul imigranţilor care pot lucra în Marea Britanie este limitat strict, dar creşterea numărului de vizitatori a alimentat suspiciunile că mulţi dintre aceştia ajung să muncească la negru", subliniază publicaţia britanică.
Imigranţii lucrează mai mult în agricultură
Oraşul britanic Boston este situat în partea de sud-est a comitatului Lincolnshire. Localitatea şi-a păstrat şi astăzi farmecul din secolul al XIV-lea. Zona este însă mai puţin dezvoltată din punct de vedere industrial. Locuitorii au cele mai multe şanse de a-şi câştiga existenţa din agricultură. Imigranţii au găsit, astfel, mai multe oportunităţi de a obţine slujbe, deoarece pentru munca la câmp nu există o prea mare concurenţă.
În ultima vreme, Bostonul britanic a devenit şi un centru
comercial. Oraş istoric, în care se ridică una din cele mai frumoase
biserici medievale, Bostonul din Lincolnshire este totodată o
destinaţie turistică de mare interes. Imigranţii est-europeni i-au
sporit farmecul prin deschiderea unor localuri cu specific naţional,
cum ar fi un bar în care se serveşte votcă.