Blinken merge în Coreea de Sud ca să discute despre înarmarea nucleară a nord-coreenilor

0
Publicat:

Secretarul de stat american Antony Blinken va efectua o vizită de două zile în Coreea de Sud săptămâna viitoare pentru a discuta despre numeroase subiecte, inclusiv chestiunea înarmării nucleare a Coreii de Nord, a anunţat miercuri Ministerul de Externe de la Seul.

Antony Blinken va vizita Coreea de Sud FOTO EPA EFE
Antony Blinken va vizita Coreea de Sud FOTO EPA EFE

Blinken este programat să sosească la Seul pe 8 noiembrie, prima sa călătorie în Coreea de Sud din martie 2021.

El se va întâlni cu omologul său sud-coreean Park Jin pentru „discuţii pe o gamă largă de subiecte referitoare la alianţă, chestiuni legate de Coreea de Nord, securitate economică şi tehnologii avansate, precum şi probleme regionale şi globale", a precizat ministerul într-un comunicat.

„Vizita secretarului de stat ar trebui să fie o oportunitate de a dezvolta alianţa dintre Coreea de Sud şi Statele Unite", a adăugat ministerul.

Vizita în Coreea de Sud survine într-un moment în care Seulul şi Washingtonul îşi consolidează cooperarea în domeniul apărării împotriva ameninţărilor balistice şi nucleare tot mai mari ale Coreii de Nord.

În octombrie, un bombardier american B-52 înarmat nuclear a aterizat la o bază sud-coreeană, la mai puţin de o săptămână după ce portavionul cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan a făcut escală în acelaşi loc.

Vizita lui Blinken vine la aproape două luni după summitul din Extremul Orient rus în septembrie al liderului nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintelui rus Vladimir Putin.

Summitul şi aparenta încălzire a relaţiilor dintre cele două ţări au alimentat temerile occidentale că Phenianul ar putea furniza Moscovei arme pentru operaţiunile sale militare din Ucraina.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a vizitat apoi Phenianul în octombrie. Potrivit Washingtonului şi unor experţi, Coreea de Nord caută în schimb echipamente militare ruseşti şi „tehnologie sofisticată", inclusiv sateliţi.

Phenianul a eşuat de două ori în acest an să plaseze un satelit militar de spionaj pe orbită. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite