BBC: Un rezident din Kiev ar putea fi implicat în comerțul cu otrăvuri și în moartea a zeci de britanici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit BBC, de la sfârșitul anului 2020, Leonid Zakutenko trimite în diferite țări truse cu medicamente eliberate pe bază de rețetă care pot provoca moartea dacă sunt folosite incorect.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Kieveanul, Leonid Zakutenko, ar putea fi implicat în moartea a zeci de rezidenți britanici care au cumpărat substanțe toxice de pe internet, relatează corporația de radiodifuziune BBC, care a efectuat ancheta.

BBC a confirmat că două britanice în vârstă de 54 de ani, care erau surori, au murit în urma otrăvirii cu o substanță pe care le-a vândut-o Zakutenko. Potrivit jurnaliștilor britanici, cel puțin de la sfârșitul anului 2020, un rezident ucrainian trimite prin poștă în diferite țări truse care conțin fie medicamente eliberate pe bază de rețetă care pot provoca moartea dacă sunt utilizate incorect, fie o substanță chimică periculoasă, a cărei circulație este restricționată în Regatul Unit. Potrivit unui studiu realizat de profesorul de la Universitatea Queen Mary din Londra, Amrita Ahluwalia, substanța ar putea fi cauzat cel puțin 133 de decese în regat din 2019.

Zakutenko, care a fost abordat de o echipă de filmare a BBC în timp ce se îndrepta spre oficiul poștal cu colete, a spus că nu are nimic de-a face cu traficul cu substanțe periculoase. "Aceasta este o minciună. Nu vând nimic", a spus el, încercând să acopere obiectivul camerei cu mâna.

În mai 2023, Kenneth Lowe, rezident în Toronto, în vârstă de 57 de ani, a fost reținut în Canada pentru că a vândut aceeași substanță ca și Zakutenko și și-a făcut publicitate serviciilor pe același forum. Pe lângă Canada, investigațiile asupra lui Lowe sunt în desfășurare în Australia, Marea Britanie, Italia, Noua Zeelandă și Statele Unite. În total, conform datelor preliminare, el a vândut circa 1.200 de seturi către cetățeni din 40 de țări, inclusiv cel puțin 230 de britanici. Lowe este suspectat de implicare în moartea a 93 de cetățeni britanici. El se confruntă cu 14 acuzații de crimă. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite