Autorităţile nigeriene au anunţat că ştiu „unde se află tinerele răpite”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata Nigeriei a anunţat luni, prin vocea mareşalului Alex Badeh, că cele peste 200 de tinere răpite la mijlocul lui aprilie de gruparea islamistă nigeriană Boko Haram au fost localizate, însă nu a precizat unde anume, relatează AFP.

„Vestea bună pentru fete este că ştim unde se află, însă nu putem să vă spunem” locul, a declarat şeful Statului Major al Forţelor Aeriene ale Nigeriei, mareşalul Alex Badeh, pentru jurnaliştii aflaţi în faţa Ministerului Apărării din Abuja.

276, dintre care 223 se află şi acum în captivitate, au fost răpite la mijlocul lui aprilie, la Chibok (nord-estul Nigeriei), fapt ce a dus la mobilizarea mai multor ţări s-au mobilizat în vederea găsirii acestora.

Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene ale Nigeriei a făcut acest anunţ după ce s-a adresat unor manifestanţi care au organizat, luni, un marş până la Ministerul Apărării din Abuja, ultimul act dintr-o serie de acţiuni zilnice destinate menţinerii presiunii asupra Guvernului nigerian. Badeh a refuzat să spună unde se află tinerele, fiind argumentat că operaţiunea este de natură „secretă”. Cu toate acestea, a dat asigurări că autorităţile lucrează pentru a le elibera.

Totodată, mareşalul menţionat a precizat că armata nu a trimis trupe pentru a le elibera deoarece i-a fost teamă de producerea unor victime. „Nimeni nu trebuie să vină şi să ne spună că armata nigeriană nu ştie ce face. Noi ştim ce trebuie să facem. Nu ne putem lansa în aşa ceva şi să riscăm ca fetele noastre să fie ucise”, a adăugat oficialul nigerian citat de BBC. .

Preşedintele nigerian Goodluck Jonathan a exclus recent efectuarea unui schimb de prizonieri, tinerele în schimbul islamiştilor deţinuţi în închisorile statului. Mai precis, Boko Haram cerea eliberarea a 100 din oamenii lor în schimbul a 50 de fete.

Guvernul nigerian şi armata, care la rândul lor au fost criticate pentru modul în care au acţionat în acest caz, au acceptat în cele din urmă ajutorul occidental pentru găsirea tinerelor.

Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Israel au trimis experţi în ajutorul Nigeriei. Statul din Africa şi ţările sale vecine au adoptat la 17 mai, la Paris, cu sprijinul puterilor din vest, un plan de „război” împotriva grupării Boko Haram, calificată drept „sectă teroristă” şi considerată o "ameninţare majoră" pentru regiune.

Consiliul de Securitate ONU a înscris Boko Haram pe lista neagră a organizaţiilor teroriste. Decizia a venit după ce Nigeria a solicitat adoptarea  măsurii Comitetului de sancţiuni împotriva Al-Qaida, aflat în subordinea Consiliului de Securitate, toţi membrii organizaţiei internaţionale fiind de acord. Astfel, prin această decizie a fost vizată îngheţarea averilor, embargo asupra armelor şi interdicţii de călătorie.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite