Australia a numit un consilier pentru ancheta asupra morții lucrătorilor umanitari din Fâșia Gaza

0
Publicat:

Australia a numit un fost șef militar pentru a participa la ancheta realizată de Israel cu privire la moartea în Fâșia Gaza a șapte lucrători umanitari, printre care și o australiană, astfel încât cei responsabili de atac să fie „traşi la răspundere”, notează AFP, scrie AGERPRES.

Steag Australia FOTO: Shutterstock
Steag Australia FOTO: Shutterstock

Lalzawmi Zomi Frankcom, o australiană în vârstă de 43 de ani, precum şi alţi şase lucrători umanitari ai ONG-ului american World Central Kitchen (WCK), au fost ucişi pe 1 aprilie în Fâşia Gaza de trei lovituri israeliene lansate asupra convoiului lor.

Autoritățile israeliene au recunoscut că armata a făcut o serie de „greșeli grave” și a concediat de urgență doi ofițeri militari, dar această măsură nu a domolit indignarea la nivel internațional.

Penny Won, sefa diplomaţiei australiene, a apreciat „insuficiente” informaţiile despre atac oferite de Israel.

Luni, aceasta l-a numit pe Mark Binskin, un fost şef al forţelor aeriene australiene, drept consilier special care să colaboreze cu Israelul pentru a garanta transparenţa anchetei.

„Australia a spus clar guvernului israelian că se aşteaptă şi are încredere că acest angajament va fi facilitat”, a declarat Won.

Australia se aşteaptă ca „toţi cei responsabili pentru aceste decese să fie traşi la răspundere”, a adăugat ministrul, precizând că Binskin va fi însărcinat să se asigure de acest lucru.

De asemenea, Binskin va informa guvernul australian dacă sunt justificate anchete suplimentare, a mai spus Penny Wong.

Fondatorul şi CEO-ul World Central Kitchen, José Andres, a solicitat o anchetă „mult mai amănunţită” şi „independentă”, considerând atacul „de neiertat”.

Lucrătorii umanitari - trei britanici, un canadian cu dublă naţionalitate, un polonez, o australiană şi un palestinian - au fost ucişi după ce au coordonat descărcarea parţială a unei nave care transporta 300 de tone de ajutoare alimentar din Cipru.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite