AUDIO Judecătorii au decis că Oscar Pistorius poate fi eliberat pe cauţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii au decis că multiplul campion mondial, acuzat că şi-a ucis iubita, poate fi eliberat pe cauţine. Pistorius nu are însă voie să intre în contact cu vreunul dintre martorii procesului şi are interdicţie de a părăsi ţara.

UPDATE 15.08 Magistratul motivează decizia prin faptul că Pistorius nu a fugit de la locul faptei, are familia şi prietenii în Africa de Sud şi nu reprezintă un pericol pentru societate. Totodată, acesta a citit din declaraţiile date de prietenii cuplului, despre cât de îndrăgostiţi unul de celălalt erau cei doi. Pistorius a izbucnit şi mai tare în plâns în acel moment.

UPDATE 15.06 Pistorius s-a angajat să nu intervină în procesul judiciar sau în ancheta poliţiei. El nu are voie să intre în contact cu vreunul dintre martorii citaţi în proces şi are interdicţie de a părăsi ţara. 

UPDATE 15.00 Magistratul trece în revistă versiunea lui Pistorius: se afla în pat la zece noaptea. Nu avea protezele. Dormea cu un pistol sub pat. 

A fost trezit la primele ore ale dimineţii de un fan, pe care a vrut să-l bage în casă de pe balcon. A auzit zgomote din baie. Ştia că nişte muncitori lăsaseră scări pe zidurile casei sale. A fost copleşit de panică şi a crezut că cineva i-a spart casa. A fost prea speriat să aprindă lumina.

Şi-a luat pistolul, i-a strigat persoanei să plece, a strigat la iubita lui, pe care o credea în altă parte a casei, să se ascundă. Se simţea vulnerabil din cauza protezelor, aşa că a tras prin uşă pentru a se proteja.

A strigat apoi la Steenkamp, iubita lui, să cheme poliţia. Abia apoi a realizat că aceasta nu este în pat. 

Atunci a realizat că este posibil ca ea să fie persoana împuşcată în baie. A aprins luminile, a luat o bâtă de criket, a spart uşa, a găsit o cheie şi a văzut-o pe Steenkamp prăbuşită, dar încă vie. 

A ceut cuiva să sune la ambulanţă. A coborât pentru descuia uşa şi apoi a urcat înapoi la Reeva, care a murit până la urmă în braţele sale. 

UPDATE 14.46 Pistorius are ochii fixaţi în podea, nu priveşte pe nimeni în timp ce aşteaptă decizia. Magistratul anunţă că avocaţii săi au cerut să fie scoase din sală camerele de filmat.

UPDATE 14.35 Judecătorii au cerut jurnaliştilor cu camere de filmat să părăsească sala de judecată. Decizia va fi anunţată în scurt timp. 

Astfel, jurnaliştii pot transmite doar materiale audio din sală, nu există nicio imagine video. 

***

Audierile care au avut loc în ultimele zile într-o instanţă din Pretoria s-au încheiat în jurul orei 12.00 a României, iar decizia va fi anunţată în jurul orei 14.30. 

Procurorii cer ca atletul să rămână în custodia poliţiei, susţinând că acesta va fi judecat pentru crimă cu premeditare.

De cealaltă parte, avocaţii lui Pistorius au pledat pentru eliberarea acestuia pe cauţiune, argumentând că atletul va fi judecat pentru omor prin imprudenţă, nici măcar ucidere din culpă. 

Ascultă în direct decizia magistraţilor

Aceştia susţin în continuare că Pistorius şi-a confundat iubita cu un hoţ şi de aceea a atacat-o mai întâi cu o bâtă, apoi a împuşcat-o în cap şi în braţ. 

Incidentul s-a petrecut pe 14 februarie în casa din Pretoria a atletului. 

„Victima a fost împuşcată în timp ce era în baie. S-au tras patru focuri de armă, din care trei au atins-o pe femeie. Credem că uşa era închisă cu cheia. S-a ridicat din pat, şi-a pus protezele, a mers şapte metri şi a tras. A împuşcat o femeie inocentă, neînarmată”, a declarat procurorul Gerrie Nel, convins că Pistorius a comis o crimă cu premeditare.

Pistorius, care s-a născut fără fibule la ambele picioare, a fost primul atlet fără ambele picioare care a participat la Jocurile Paralimpice aleargă şi participă la competiţii sportive cu ajutorul unor proteze din fibră de carbon. 

Pistorius a declarat iniţial că şi-a petrecut seara în linişte alături de iubita sa, însă afirmaţiile au fost contrazise de un martor care susţine că i-a auzit pe cei doi certându-se în noaptea în care campionul paralimpic sud-african a împuşcat-o pe Reeva Steenkamp.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite