Atac în Irak: Forțele armate iraniene au atacat „un loc de adunare al grupărilor anti-iraniene”

0
Publicat:

Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC, unități de elită ale Forțelor Armate iraniene) a atacat un loc de adunare al grupărilor anti-iraniene în orașul Erbil (centrul administrativ al Kurdistanului irakian, o regiune autonomă din nordul Irakului), a relatat agenția IRNA cu referire la o declarație a IRGC. 

Foto: Rudaw
Foto: Rudaw

Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran a revendicat marți dimineața un atac masiv cu rachete balistice asupra capitalei Erbil din regiunea Kurdistan, susținând că a lovit „sediul general de spionaj” al grupărilor anti-iraniene din regiune. „Ca răspuns la recentele crime teroriste ale dușmanilor Republicii Islamice Iran, cartierul general de spionaj și adunările de grupuri anti-iraniene din anumite părți ale regiunii au fost vizate de rachete balistice IRGC în miezul nopții”, a transmis agenția de presă Tasnim, afiliată IRGC, care a citat o declarație a grupului. 

Bubuiturile puternice ale exploziilor din orașul Erbil, în miezul nopții, au înspăimântat mii de locuitori, iar cel puțin cinci rachete balistice au lovit în apropierea drumului Erbil-Pirmam și a Aeroportului Internațional Erbil, potrivit reporterilor agenției kurde de știri Rudaw. Loviturile au loc într-un moment în care mai mulți comandanți de top IRGC au fost uciși de Israel în Siria.

Cel puțin șase civili au fost uciși și șapte răniți de rachetele IRCG, relatează Rudaw. Pagube materiale grave au fost cauzate locuințelor din apropierea drumului Pirmam. 

Surse din Aeroportul Internațional Erbil au confirmat Rudaw că toate zborurile de pe aeroport au fost suspendate. 

Acesta este un atac terorist, un act inuman care a fost comis împotriva orașului Erbil. Erbil nu va fi speriat sau zguduit”, a declarat guvernatorul Omed Khoshnaw reporterilor, din apropierea locului loviturilor, de pe drumul Pirmam. 

Peshraw Dizayee, un cunoscut om de afaceri kurd și proprietar al Grupului Falcon, care conduce proiecte majore, cum ar fi Empire World, a decedat în urma rănilor, alături de patru dintre membrii familiei sale, în jurul orei 1:00, luni, după ce casa lui a fost lovită de o rachetă, a confirmat la X, Hemin Hawrami, fostul vicepreședinte al parlamentului regiunii Kurdistan. 

Într-o declarație ulterioară, marți dimineața, IRGC a susținut că „trei baze Mossad” au fost vizate în bombardamentele de la Erbil, în ciuda faptului că Guvernul Regional din Kurdistan (KRG) a respins categoric prezența serviciilor de informații israeliene în regiunea Kurdistan. 

Președintele regiunii Kurdistan, Nechirvan Barzani, a declarat săptămâna trecută că regiunea nu va deveni o „sursă de amenințare” pentru Iran, pe fondul amenințărilor IRGC de a lansa atacuri asupra Erbilului pentru că ar fi găzduit baze secrete Mossad. 

La sfârșitul lunii decembrie, purtătorul de cuvânt al KRG, Peshawa Hawramani, a reiterat că nu există baze israeliene în regiunea Kurdistan, la o zi după ce o miliție pro-iraniană a susținut că a lovit o bază israeliană din Erbil cu o dronă. În martie 2022, Iranul a atacat Erbil cu douăsprezece rachete balistice, lovind reședința unui cunoscut om de afaceri kurd. IRGC și-a revendicat responsabilitatea pentru că a vizat „centrul strategic al conspirației sioniste și al răului cu rachete punctcu punct”. Autoritățile kurde au respins vehement această acuzație. O comisie de stabilire a faptelor înființată de parlamentul irakian pentru a investiga afirmațiile nu a găsit nicio dovadă a activităților de spionaj în zona atacată.

Grupările de miliție aliniate Iranului au lovit bazele coaliției conduse de SUA din Irak și Siria cu drone și rachete de peste 100 de ori din 17 octombrie, ca răzbunare față de sprijinul acordat de Washington pentru Israel în războiul său din Gaza.

Rezistența islamică din Irak, o rețea de grupuri de miliții irakiene din umbră, susținută de Iran și afiliată IRGC, și-a revendicat responsabilitatea pentru atacuri. O bază militară care găzduiește trupe internaționale lângă aeroportul Erbil, la marginea de nord-vest a orașului, și baza aeriană Harir, la aproximativ 50 de kilometri spre nord-est, sunt ținte frecvente.

SUA au răspuns în mai multe rânduri, stârnind proteste din partea guvernului irakian și solicitări din partea politicienilor irakieni de a expulza forțele coaliției din țară.  

Aproximativ 2.500 de soldați americani în Irak și 900 în Siria conduc o coaliție internațională prin Operațiunea Inherent Resolve care a ajutat forțele kurde, irakiene și locale siriene în lupta împotriva ISIS, care deținea odinioară porțiuni de teritoriu în Irak și Siria, dar a fost declarat învinsă în 2017, respectiv 2019.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite