Armata din Niger s-a alăturat puciștilor ca să evite „o baie de sânge”. Președintele țării a fost sechestrat de militari

0
Publicat:

Statul african Niger a ajuns sub controlul militarilor, după ce armata a anunţat joi prin comandantul său că se alătură militarilor pucişti care l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Mohamed Bazoum printr-o lovitură de stat.

Armata s-a alăturat puciștilor în Niger FOTO Reuters
Armata s-a alăturat puciștilor în Niger FOTO Reuters

Șeful Statului Major al armatei din Niger, generalul Abdou Sidikou Issa, a precizat într-un comunicat că decizia se este dictată de necesitatea asigurării integrităţii fizice a preşedintelui Republicii şi a familiei sale, şi evitării unei confruntări mortale între diferitele forţe (...), care ar putea provoca o baie de sânge".

Preşedintele Mohamed Bazoum şi ministrul său de externe Hassoumi Massoudou au îndemnat joi forţele democratice din ţară să se împotrivească tentativei de lovitură de stat.

Militarii din garda sa au blocat miercuri palatul prezidenţial din capitala Niamey, sechestrându-l înăuntru pe şeful statului.

Într-un mesaj postat joi dimineaţă pe social media, preşedintele Bazoum a promis să apere câştigurile democratice „greu câştigate" în această ţară care este un aliat cheie al Occidentului în lupta împotriva insurgenţilor islamişti din regiunea Sahel, după ce loviturile de stat militare din statele vecine Mali şi Burkina Faso au constrâns forţele franceze şi misiunile militare ale UE să se retragă din această regiune.

În aceeaşi postare, preşedintele ales democratic şi aflat a putere din aprilie 2021 a îndemnat „democraţii şi patrioţii" să acționeze pentru eșuarea „tentativei de lovitură de stat".

Militarii pucişti au ordonat închiderea graniţelor şi au impus restricţii de circulaţie. Într-o declaraţie televizată transmisă după ce armata a anunţat că se alătură puciştilor, un ofiţer din cadrul armatei, colonelul Amadou Abdramane, a declarat că activităţile partidelor politice se suspendă până la noi ordine.

Nigerul este o ţară săracă şi deşertică, dar este al patrulea producător mondial de uraniu, iar loviturile de stat sunt destul de frecvente.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite