Apel disperat al salvatorilor sirieni, după cutremur. „Ne folosim de mâini și lopeți, ne lipsesc lucruri esenţiale”

0
Publicat:

Au trecut trei zile de la producerea devastatoarelor cutremure din sudul Turciei, care au afectat, de asemenea și Siria. Salvatorii sirieni, cât și voluntarii continuă căutările în speranța că vor mai găsi supraviețuitori. Aceștia au lansat un apel disperat.

Salvatorii sirieni cer ajutor cu disperare FOTO Profimedia
Salvatorii sirieni cer ajutor cu disperare FOTO Profimedia

Salvatorii din nord-vestul Siriei sunt, în continuare, într-o cursă contra cronometru. Cu cât trece mai mult timp, cu atât șansele de a mai găsi oameni în viață, sub dărâmături, scad considerabil. Cum fiecare secundă poate face diferența între viață și moarte, salvatorii lucrează fără încetare. La fel și voluntarii. Problema cea mai mare cu care se confruntă este însă lipsa echipamentelor.

Salvatorilor sirieni, strigăt de ajutor

Echipajele de salvare din Siria au lansat un apel de ajutor, pe motiv că se confruntă cu lipsa de echipamente, transmite agenţia DPA, potrivit Agerpres.

„Ne lipsesc lucrurile esenţiale. Avem nevoie de macarale mari pentru a elimina bucăţile mari (de moloz). Avem nevoie de utilaje grele pentru a face faţă acestei tragedii.”, a declarat joi Munir Mustafa, adjunctul organizaţiei Căştile Albe.

Oamenii mărturisesc că au ajuns să dea molozul la o parte cu mâinile goale.

„Ne folosim de mâini şi de lopeţi pentru a îndepărta resturile. Unii dintre noi n-au dormit mai mult de şase ore în ultimele 70 de ore.”, a spus Ubadah Zekra, care coordonează operaţiunile de intervenţie împreună cu Căştile Albe şi care dă la rândul său o mână de ajutor la faţa locului.

El a adăugat că unii voluntari refuză să ia o pauză pentru că vor să încerce să salveze cât mai multe vieţi.

„Din punct de vedere emoţional a fost greu pentru majoritatea dintre noi, pentru că ne căutăm propriile rude şi, uneori, propriile familii.”, a adăugat Ubadah Zekra.

Nord-vestul Siriei, ultimul bastion al rebelilor sirieni, a fost puternic afectat de seismul care a lovit de asemenea zonele învecinate din Turcia.

După mai bine de un deceniu de lupte şi raiduri aeriene, multe zone rezidenţiale, spitale şi alte clădiri au fost distruse înainte de cutremur.

Potrivit Naţiunilor Unite, pe lângă utilajele grele, în prezent există o lipsă de adăposturi, de pături, alimente, apă, medicamente, combustibil, vehicule şi multe altele.

Nu doar salvatorii sunt disperaţi, ci şi numeroase rude ale victimelor aflate încă sub bucăţi mari de moloz.

„Ce pot să spun? Lumea a renunţat la noi, ca întotdeauna. Am pierdut totul.”, a declarat telefonic, cu vocea tremurândă, un locuitor din localitatea Jindires.

Douăzeci de membri ai familiei sale sunt încă îngropaţi sub dărâmături.

„În prima zi le-am auzit vocile de sub dărâmături, dar apoi ele (vocile) s-au stins încet. Situaţia este fără speranţă.”, a adăugat el.

Bilanțul total al morților în urma cutremurelor de luni a depășit 17.000, dintre care peste 3.000 de persoane au fost declarate decedate, în Siria.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite