Amploarea incendiilor care fac ravagii în Australia, în imagini din satelit. Printre victime se află un pompier surprins de o tornadă de foc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginile dramatice din satelit au surprins amploarea incendiilor devastatoare care pârjolesc Australia de câteva luni: hectare întregi înghiţite de fum şi foc sau transformate în ruine carbonizate.

GALERIE FOTO

Imaginile realizate de sateliţii meteo europeni (de la o altitudine de peste 700 de km) în noaptea de Anul Nou arată focare de incendii active pe coasta statului New South Wales (NSW) şi o zonă uriaşă de pădure arsă la vest de Sydney.

image
image

În total, 17 persoane şi-au pierdut viaţa din cauza incendiilor de vegetaţie ce au izbucnit în urmă cu câteva luni: 8 persoane au murit numai în ultima săptămână, printre ei aflându-se şi un tânăr pompier. Samuel McPaul (foto), în vârstă de 28 de ani, a fost zdrobit luni, când o tornadă de foc a aruncat maşina de intervenţii de 10 tone în care se afla. Tânărul se lupta cu flărările la graniţa dintre statele New South Wales şi Victoria, când vehiculul pe care-l manevra  a fost răsturnat de un vârtej de foc. A lăsat în urmă o soţie însărcinată, cu care se căsătorise în urmă cu 18 luni. 

Australia se confruntă cu cel mai grav sezon al incendiilor din istoria recentă, flăcările pârjolind vegetaţia uscată după o perioadă de trei ani de secetă. Sute de incendii din cinci state au mistuit o zonă mai mare decât suprafaţa Olandei, au distrus oraşe întregi şi au împins serviciul de pompieri australian la limite.

Incendii Australia FOTO Twitter

FOTO Twitter 

Miercuri, serviciile de urgenţă au îndemnat oamenii să evacueze zonele afectate cât mai curând posibil, întrucât condiţiile ar putea să se înrăutăţească. Cu o zi în urmă, 4.000 de localnici şi turişti s-au refugiat din calea flăcărilor pe o plajă din statul Victoria, după ce au ignorat un ordin anterior de evacuare. Alimentate de temperaturile în creştere şi de vânt, coloane de foc şi fum au acoperit mai multe zone de coastă, obligând mii de oameni să se refugieze pe plaje. Mulţi dintre ei au intrat în apă pentru a se salva.

„Prognoza pentru sâmbătă indică faptul că incendiile vor afecta o zonă geografică mai largă decât ceea ce am văzut ieri. Toţi trebuie să ne pregătim pentru condiţii mai dificile”, a avertizat Shane Fitzsimmons, comisarul serviciului de pompieri din mediul rural. 

Numeroase vase participă la evacuarea persoanelor rămase izolate în zonele de coastă şi transportă alimente şi alte provizii pentru cei care nu necesită evacuare.

VIDEO Un koala însetat s-a căţărat pe bicicleta unui turist pentru a-i cere apă. Imaginile înduioşătoare au ajuns virale

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite