Alegerile din Egipt. Revoluţia arabă este conservatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele primei runde a alegerilor din Egipt sunt îngrijorătoare. Alegerile au fost câștigate numai de către partidele islamiste. Este greu de spus cine sunt reformiștii: islamiștii sau liberalii?

Ambele tabere reprezintă revoluționarii, dar au moduri diferite de a reforma țara: unii vor întoarcerea la rădăcinile islamice tradiționale, alții vor instaurarea unui stat secular și democratic, în care respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor să primeze.

Din rezultatele electorale, se vede că egiptenilor le pasă mai puțin de democrație, cât de religie. Este greu de imaginat că viitoarea guvernare, care va fi mai islamistă decât precedenta, va oferi mai multe libertăți și drepturi decât a făcut-o regimul Mubarak.

Apare întrebarea dacă nu cumva revoluția a fost mai degrabă una din rațiuni economice și prea puțin din rațiunea de a dobândi mai multe libertăți și de a face din Egipt o țară democratică.

Revirimentul islamic din ultima jumătate de secol, de la căderea imperiilor coloniale, ar putea ajunge până la instaurarea unor regimuri islamiste de-a lungul țărilor arabe.

Citiţi AICI o analiză despre rezultatele alegerilor din Egipt

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite