Actor argentinian, condamnat la șase ani de închisoare pentru violarea unei actriţe, după 15 ani de la comiterea faptei

0
Publicat:

Un celebru actor argentino-brazilian a fost condamnat luni la şase ani de închisoare pentru violarea, în urmă cu 15 ani, a unei actriţe, la acea vreme minoră, într-un caz care a devenit emblematic pentru mişcarea #MeToo din Argentina, potrivit AFP.

Sentința a fost anunțată de avocaţii victimei, scrie Agerpres, care citează agenția franceză.

Victima avea 16 ani la momentul violului

Este vorba de Juan Darthés, în vârstă de 59 de ani, cunoscut pentru roluri din seriale TV. Actorul a fost condamnat în Brazilia, țara în care s-a născut şi unde locuieşte, pentru agresarea, în 2009, într-un hotel din Managua, Nicaragua, a actriţei argentinine Thelma Fardin, care avea la acea vreme 16 ani şi cu care se afla într-un turneu de promovare a serialului de succes „Patito feo” („Răţuşca cea urâtă”).

Sentința a fost pronunţată de un tribunal din Sao Paulo și fost anunţată în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat avocaţii actriţei, Carla Junqueira şi Martin Arias Duval, organizată la Buenos Aires, la sediul Amnesty International Argentina, care s-a mobilizat în acest caz.

Juan Darthés. FOTO Facebook Juan Darthés
Juan Darthés. FOTO Facebook Juan Darthés

Avocatul a salutat o decizie „fermă şi robustă”, dar a precizat că Darthés rămâne pentru moment în libertate şi poate formula apel la această sentinţă, înaintea unui eventual recurs la o autoritate superioară, scrie Agerpres.

„O formă de despăgubire copilului de 16 ani”

Thelma Fardin s-a declarat ușurată la aflarea sentinței, explicând că nu caută „nici răzbunare, nici represalii, ci să ofere o formă de despăgubire copilului de 16 ani care eram”.

Potrivit actriței, sentinţa deschide calea către „un viitor mai corect fetelor şi adolescentelor”.

La momentul violului, actorul avea 44 de ani, fiind cu 28 mai în vârstă decât Fardin.

Încurajată de dinamica mişcării #MeToo

Actrița a depus plângere împotriva lui Juan Darthés abia nouă ani mai târziu, la sfârşitul anului 2018, încurajată de dinamica mişcării #MeToo din Statele Unite, cu multiple acuzaţii la adresa producătorului Harvey Weinstein.

La acest caz complex au cooperat sistemele de justiţie din Nicaragua, Brazilia şi Argentina, mai arată sursa citată.

Pe numele său real Juan Pacifico Dabul, Juan Darthés a negat faptele și a numit-o pe Thelma Fardin „manipulatoare".

Cazul a stârnit o emoţie intensă în Argentina, în special datorită notorietăţii lui Darthé,  un actor de succes care a jucat în numeroase seriale TV, şi a dus la mobilizarea actriţelor argentiniene pentru denunţarea hărţuirilor şi agresiunilor sexuale în mediul artistic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite