Abbas refuză, la ONU, un rol de „mediator unic“ al SUA în Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mahmoud Abbas FOTO EPA-EFE
Mahmoud Abbas FOTO EPA-EFE

Preşedintele Autorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas a refuzat joi Statelor Unite un rol de mediator unic în Orientul Mijlociu şi l-a acuzat pe preşedintele american Donald Trump că pune ”în pericol” soluţia cu două state - israelian şi palestinian, relatează AFP.

”Cu toate deciziile sale, Guvernul american a revenit asupra tuturor angajamentelor sale care au fost asumate anterior de către ţara sa şi chiar a pus în pericol soluţia cu două state”, a declarat el de la tribuna Adunării Generale (AG) a ONU.

”Statele Unite acţionează ca mediatoare, dar noi (le) vedem acum cu ochi noi”, a spus Abbas, evocând recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului sau întreruperea ajutoarelor către agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni UNRWA.

”Statele Unite nu pot să fie mediator unic”, a subliniat Abbas, în contextul în care Donald Trump a promis miercuri să dezvăluie un plan de pace în Orientul Mijlociu peste ”patru luni”.

”Avem la dispoziţia noastră un Cvartet, foarte bine! Statele Unite pot să participe la Cvartet”, a spus el, referindu-se la acest organism cu privire la Orientul Mijlociu din care fac parte Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeană (UE) şi ONU.

”Ierusalimul nu este de vânzare”, iar ”drepturile palestinienilor nu sunt negociabile”, a tunat preşedintele palestinian din capul locului, în deschiderea discursului pe care l-a susţinut.

”Noi vrem un stat cu frontiere bine definite. Abia după aceea vom putea coexista paşnic cu Israelul”, a spus el.

”Ierusalimul de Est în totalitatea sa este capitala noastră”, a insistat Mahmoud Abbas, în urma unei întâlniri cu secretarul general al ONU Antonio Guterres, în care şi-au reafirmat ”angajamentul comun” faţă de soluţia cu două state, cu Ierusalimul drept capitală împărtăşită.

În total ”183 de ţări” din cele 193 care fac parte din ONU ”au recunoscut” Palestina ca stat, a amintit preşdintele palestinian. ”Îndemn toate ţările din lume şi pe cei care nu au făcut-o să efectueze această recunoaştere”, a spus el.

Preşedintele palestinian a anunţat de asemenea că ”statul Palestina a fost ales să prezideze în 2019 Grupul Celor 77 şi Chinei” la ONU, provocând un ropot de aplauze în sală.

Înfiinţat iniţial cu scopul de a favoriza interesele economice ale membrilor săi, această coaliţie de stat în curs de dezvoltare - care îşi păstrează numele de ”Grupul Celor 77”, în pofida faptului că din el fac parte în prezent 134 de ţări - a devenit o adevărată forţă de negociere în cadrul ONU.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite