A murit rabinul Haim Drukman, liderul spiritual al sionismului religios, din Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rabinul Haim Drukman, liderul spiritual al sionismului religios din Israel, a murit duminică seara de COVID-19, la vârsta de 90 de ani, conform unui anunţ al Spitalului Hadassah din Ierusalim, informează AFP.

Foto Wikipedia CC BY-SA 4.0
Foto Wikipedia CC BY-SA 4.0

Mentor al deputatului Betzalel Smotrich, care urmează să fie numit ministru de finanţe în guvernul premierului Benjamin Netanyahu, rabinul Drukman a fost timp de decenii cea mai importantă figură a curentului religios sionist, care reprezintă aproximativ 12% din populaţia evreiască a ţării, potrivit Agerpres

„Poporul evreu pierde pe unul din giganţii spirituali ai generaţiei sale, un om drept, un educator, un om care şi-a dedicat viaţa Torei, poporului evreu şi pământului Israelului", a spus Smotrich într-un comunicat.

Prim-ministrul desemnat Benjamin Netanyahu a transmis condoleanţe familiei, spunând că „statul Israel a pierdut un mare lider spiritual, iar eu am pierdut un prieten personal pe care îl stimam mult”.

Născut în 1932 în Polonia, Haim Drukman a scăpat de deportare în timpul celui de-al doilea război mondial şi a emigrat în Palestina în 1944.

Student al rabinului Tzvi Yehuda Kook, liderul spiritual al Gush emounim (Blocul credinţei), mişcarea care a fondat aşezările din Cisiordania ocupată după războiul din 1967, este considerat unul din succesorii săi încă din anii 1990. A intrat în politică în 1977, alăturându-se Partidului Naţional Religios (PNR), un aliat al Partidului Likud condus de Menachem Begin, şi a fost parlamentar timp de 14 ani.

Responsabil de convertirile la iudaism în cadrul biroului prim-ministrului la sfârşitul anilor 1990, rabinul Haim Drukman a susţinut o politică mai liberală decât cea impusă de rabinatul israelian, condus de ultraortodocşi.

În 1993 a fost rănit de un palestinian care a tras asupra maşinii în care se afla, atac în care şoferul său a fost ucis.

În 2012 i-a fost decernat prestigiosul Premiu Israel pentru contribuţia adusă societăţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite