Zona euro nu mai vrea să taxeze depozitele sub pragul de 100.000 de euro în Cipru

0
0
Oamenii s-au grăbit la bancomate să îşi retragă banii FOTO AFP
Oamenii s-au grăbit la bancomate să îşi retragă banii FOTO AFP

Zona euro nu îi va mai impozita pe deponenţii din Cipru cu mai puţin de 100.000 de euro în contul lor, dar decizia finală va reveni autorităţilor cipriote.

„Zona euro este în favoarea taxei zero pentru micii deponenţi“, a declarat o sursă pentru agenţia France Presse. Cu toate acestea, „decizia depinde de ciprioţi“, a indicat o a doua sursă europeană.

Într-un comunicat citit după o reuniune de mai mult de două ore, miniştrii de finanţe ai zonei euro au indicat că „autorităţile cipriote vor introduce mai multă progresivitate în ceea ce priveşte taxa excepţională pe depozitele bancare... cu condiţia ca aceasta să nu modifice valoarea totală a ajutorului financiar“.

Sâmbătă în zori, Eurogrupul, BCE şi FMI au ajuns la un acord asupra unui plan de salvare de maximum 10 miliarde de euro pentru Cipru în schimbul unei taxe excepţionale pe depozitele bancare ce va aduce un venit de 5,8 miliarde de euro.

Confruntându-se cu proteste, autorităţile cipriote au lucrat luni la o nouă propunere care ar limita impactul asupra micilor deponenţi.

Zona euro continuă să susţină ideea că micii deponenţi ar trebui trataţi în mod diferit faţă de marii deponenţi şi reafirmă importanţa de a garanta în totalitate depozitele ce ating pragul de 100.000 de euro“, afirmă Eurogrupul în comunicat.

Preşedintele său, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a profitat de ocazie pentru a aminti că „impozitul pe depozitele bancare este o măsură excepţională... El va permite cu programul de asistenţă financiară să se restabilească viabilitatea sistemului bancar cipriot şi să se garanteze stabilitatea financiară a ţării. Fără această măsură, Ciprul s-ar confrunta cu scenarii mult mai teribile pentru deponenţii săi“, a adăugat el.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri