Zăpadă în Mallorca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Juliette este a zecea furtună cu impact puternic care afectează Spania în acest sezon și nu va fi una pe care mallorcanii, să o uite cu ușurință. În urma sa, a lăsat ploi și căderi de zăpadă record, torenți revărsați, întreruperi de curent în peste douăsprezece municipalități, mai mult de unsprezece tronsoane de autostradă întrerupte și, din fericire, niciun deces, conform Diario de Mallorca.

Mallorca, Spania. Foto: Shutterstock
Mallorca, Spania. Foto: Shutterstock

Furtuna mediteraneană a lăsat în urmă o mulțime de pagube, dar a fost, de asemenea, de mare ajutor la umplerea acviferelor și a rezervoarelor naturale de apă. Este fața dublă a monedei furtunilor mediteraneene.

Ploile asociate cu Juliette au doborât recorduri nu atât din cauza intensității, cât din cauza persistenței lor. La șapte stații meteo din Mallorca, au fost înregistrate căderi de peste 200 de litri pe metru pătrat în 48 de ore, adică jumătate din ceea ce plouă într-un an întreg în Palma. În Puigpunyent au căzut 280 de litri când normalul pentru luna februarie este de 60 de litri. În Pollença și Caimari au căzut 254 și, respectiv, 257 litri. La altitudini mai mari, în stațiile meteo montane, nu se vor cunoaste cu acuratețe înregistrarile totale de precipitații din moment ce zapada va fi depășit gradațiile pluviometrului.

În total, aproximativ 20 de recorduri de precipitații acumulate au fost doborâte în 24 de ore, potrivit datelor Agenției de Stat de Meteorologie postate pe contul său de Twitter. Unele dintre aceste înregistrări sunt destul de vechi (anii 1970 și 1980), ceea ce explică excepționalitatea episodului. În Sineu nu a plouat atât de mult în 24 de ore din 1934 și în Port de Pollença din 1944

O ninsoare excepțională

Zăpada a fost unul dintre marii protagoniști ai episodului de vreme extremă. Luni a atins niveluri neobișnuit de scăzute (depunându-se la altitudini între 0 și 200 de metri) acoperind o bună parte din interiorul, sudul și estul Mallorcăi. A atins nivelul mării în Felanitx și Santanyí, pătând cu alb plaja Cala Llombards . Trebuie să te întorci în 2017 pentru a vedea o ninsoare la nivelul mării în Mallorca. Cel mai apropiat punct de referință pentru zăpadă la nivelul mării este februarie 2012, în timpul celebrei ninsori din Palma și împrejurimi.

Am văzut scene pe care începeam să le uităm, cum ar fi Randa acoperită de zăpadă sau tronsoane de drum tăiate de zăpadă în afara Serra de Tramontana precum Randa-Cura, Petra-Puig de Bonany, Felanitx-Sant Salvador și Manacor-Sant Llorenç. .

În Serra de Tramontana, acumulările de zăpadă la altitudini de peste 900 de metri sunt direct comparabile cu cele din Pirinei sau chiar din Alpi. La aproximativ 800 de metri grosimea zăpezii depășește un metru. În vârful Puig Major, grosimea depășește doi metri și jumătate sau chiar trei în unele locuri. Pe acest vârf, considerat „acoperișul” Insulelor Baleare s-a înregistrat o temperatură minimă de -6,4ºC, cea mai scăzută înregistrată în această iarnă în Insulele Baleare.

Prin urmare, este una dintre cele mai bogate ninsori din 1985 din zona de munte a Mallorcăi. Greutatea zăpezii de pe copaci a provocat căderea masivă a ramurilor și va dura zile sau săptămâni pentru a fi îndepărtate de pe drumuri și poteci. Este o cădere naturală benefică, dar acumularea de masă verde moartă poate acționa drept combustibil pentru viitoarele incendii forestiere.

Vânt și valuri

Deși vântul și valurile nu au doborât nicidecum un record, au fost intense și au provocat multe pagube în municipalitățile din nordul insulei precum Alcúdia, Muro, Capdepera și Son Servera, unde rafale au depășit 90 km/h în zonele urbane.

Geamandura Dragonera din Puertos del Estado a măsurat valuri de până la 10,72 m , marți, cu puțin timp înainte de ora prânzului. În timpul furtunii Gloria din ianuarie 2021, aceeași geamandură a măsurat o înălțime maximă a valului de 14,2 metri. Din acest motiv, valurile provocate de Juliette nu au doborât recorduri, deși au avut un impact puternic asupra coastelor.

Rafalele de vânt asociate Juliettei au ajuns la 153 km/h la Formentor și la 122 km/h la farul Capdepera. Este o categorie „Tramontanada” , dar este departe de recordul oficial pentru Insulele Baleare: 195,8 km/h măsurat la Alfàbia la 14 aprilie 1978 (AEMET).

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite