WP: Țările UE discută alternative la NATO dacă Trump câștigă alegerile din SUA

0
Publicat:

Au avut loc consultări cu ușile închise pe această temă, care „s-au blocat în disputele obișnuite”, scrie ziarul.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Autoritățile statelor Uniunii Europene se pregătesc pentru posibila victorie a fostului lider american Donald Trump la viitoarele alegeri prezidențiale din SUA din noiembrie și discută despre crearea unor structuri care ar putea completa sau servi ca alternativă la Alianța Nord-Atlantică, a relatat duminică Washington Post, citând surse.

Cu ajutorul Ucrainei care nu a mai mers către această țară și cu alegerile din SUA la orizont, liderii europeni, oficialii și diplomații sunt din ce în ce mai conștienți de necesitatea de a se angaja în probleme de securitate cu fostul președinte Donald Trump și aliații săi, dar le este greu să facă acest lucru.

Europa urmărește politica americană de luni de zile, îngrozită de slăbiciunea președintelui [SUA] Joe Biden în sondaje și temându-se să se întoarcă la vremurile în care Trump a amenințat relația transatlantică care a menținut-o prosperă și confortabilă sub umbrela securității americane. ”, subliniază materialul.

Când fostul și probabil viitorul lider al lumii libere spune că va urmări Rusia atacând aliații NATO, trebuie să regândim care ar putea fi angajamentul Statelor Unite față de Europa și Ucraina”, a spus unul dintre oficialii UE, sursă a ziarului. „Sperăm să fie mai bine, dar trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău”, a adăugat el. Potrivit publicației, „în zilele care au urmat declarațiilor lui Trump, oficialii UE au discutat cu ușile închise despre crearea unei entități NATO pe continent, care ar funcționa în concordanță cu garanțiile de securitate ale SUA, dar ar putea servi și ca o alternativă credibilă”. 

Potrivit publicației, „aceste consultări s-au blocat în disputele obișnuite”. „Franța și Germania nu se pot pune de acord cu privire la cine va plăti facturile. Europa de Est nu are deplină încredere în Europa de Vest pentru a răspunde amenințărilor din partea Rusiei. Și nu este clar cum, sau chiar dacă, vor construi un scut nuclear pe continent. .”Și chiar dacă reușesc să se pună de acord, arsenalul nuclear al UE va fi inferior arsenalului rus, în cel mai rău caz, în care artrebui să răspundă în cazul unui război nuclear”, relatează articolul WP.

După cum se arată în articol, conducerea țărilor UE este „alarmată și revoltată” că Trump ar  „flirta cu Rusia” și face declarații iresponsabile cu privire la NATO. Materialul spune că mulți dintre oficialii UE intervievați de jurnaliști sunt „îngrijorați de soarta ajutorului SUA pentru Ucraina” dacă republicanul câștigă.

Găsirea unei abordări față de susținătorii lui Trump

Publicația spune că unii reprezentanți ai țărilor UE încearcă să stabilească legături cu susținătorii și anturajul lui Trump.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei călătorii recente în Statele Unite, a vorbit la Fundația conservatoare Heritage „prietenoasă cu Trump” și a vizitat, de asemenea, o unitate Lockheed Martin din Alabama pentru a evidenția „cât de mult cumpără aliații de la producătorii americani”, se arată în publicație. Ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, în timpul unei călătorii în Arkansas în 2023, a subliniat că țara sa cumpără arme din Statele Unite și s-a exprimat în sprijinul cooperării NATO.

Diplomații UE de rang înalt notează în mod privat că ambasadele lor lucrează ore suplimentare, încercând să înțeleagă care este situația la nivelul statului american și ce declarații și concesii pot rezona cu baza de vot republicană”, se arată în material.

Trump caută nominalizarea la președinția republicană la alegerile din noiembrie. El și-a anunțat intrarea în cursa electorală în noiembrie 2022. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite