Viktor Orban respinge Legea europeană privind libertatea presei

0
Publicat:

Premierul ungar Viktor Orban a criticat joi Legea europeană privind libertatea presei, votată marţi în Parlamentul European înaintea negocierii cu statele membre ale UE, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Viktor Orban. FOTO EPA EFE
Viktor Orban. FOTO EPA EFE

Orban consideră că este o lege care creează o „lume orwelliană" în care Bruxellesul urmăreşte de fapt să „pună sub control" presa, relatează agenţia EFE.

„Nu am luptat împotriva comuniştilor pentru a ajunge în 1984", a comentat Orban pe X (fosta Twitter), făcând aluzie la romanul distopic scris de George Orwell.

Orban: „Vrea să controleze mass-media” 

Acuzat el însuşi în ţară şi străinătate că încearcă să reducă la tăcere presa critică faţă de guvernul său, premierul ungar susține că, în realitate, Bruxellesul „vrea să controleze mass-media prin #MediaFreedomAct".

Sabine Verheyen: „Va proteja mai bine presa în faţa „influenţelor externe".

Opinia sa contrastează cu cea a negociatoarei principale a acestei legi din Parlamentul European, eurodeputata germană Sabine Verheyen, care consideră că, dimpotrivă, respectiva lege va proteja mai bine presa în faţa „influenţelor externe".

În cazul în care va fi adoptată în forma votată de Parlamentul European, Legea europeană privind libertatea presei (EFMA) va obliga toate societăţile din mass-media publice să dezvăluie identitatea proprietarilor lor, precum şi a celor din partea cărora primesc publicitate instituţională sau susţinere publică.

Această lege limitează, printre altele, posibilitatea folosirii soft-urilor de spionaj împotriva jurnaliştilor. Totuşi, jurnaliştii vor putea fi urmăriţi cu astfel de programe dacă o asemenea acţiune este validată de justiţie pentru investigarea unei „infracţiuni grave".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite