Reporterii fără frontiere raportează incidente cu jurnalişti occidentali în Niger

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încălcările libertății presei în țară sunt extrem de îngrijorătoare, spune directorul RSF pentru Africa Subsahariană, Sadibou Maron.

Lovitura de stat din Niger. Reprezentanți ai noii puteri. Foto: Arhiva Adevărul
Lovitura de stat din Niger. Reprezentanți ai noii puteri. Foto: Arhiva Adevărul

Jurnaliştii occidentali şi locali din Niger au fost atacaţi în timp ce reflectau demonstraţii pe fundalul unei revolte militare în capitală, a declarat luni organizația Reporters Without Borders (RSF).

În timp ce acopereau marșul de susținere a loviturii de stat din 30 iulie, corespondentul TV5 Monde Anne-Fleur Lespio și corespondentul Le Figaro Stanislas Poyet „au primit mai multe amenințări verbale de la demonstranți care s-au opus în mod agresiv prezenței jurnaliștilor francezi”, au spus reprezentanții organizației. Cu două zile înainte, persoane neidentificate i-au atacat pe jurnaliştii postului local de televiziune şi radio Anfani, care reflectau o conferinţă de presă a partidului prezidenţial „Partidul Nigerian pentru Democraţie şi Socialism – Taraya”, şi au deteriorat, de asemenea, camera postului de televiziune Bonferey.

"Atacurile la adresa libertății presei pe care le vedem în Niger sunt de maximă îngrijorare. Până acum, Nigerul a fost singura țară din centrul Sahelului liberă de prezența conducătorilor militari. Amintim juntei că dreptul de a difuza informații trebuie să fie respectat. Îndemnăm să ne asigurăm că, în situația actuală volatilă din țară, jurnaliştii nu mai sunt vizaţi de demonstranţi şi forţe de securitate”, a declarat Sadibou Maron, directorul biroului RSF pentru Africa Subsahariană.

În capitala Nigerului au loc în mod regulat demonstrații de susținere a rebelilor, la care se aud lozinci antifranceze, unii participanți desfășurând steaguri rusești. După cum a raportat mai devreme  Agence France-Presse , pe 30 iulie a avut loc o mare demonstrație în fața ambasadei Franței din capitala Nigerului, Niamey. Protestatarii s-au opus, în special, prezenței trupelor străine în țară. Potrivit postului de radio  France Info , unii participanți la demonstrație au încercat să dea foc la ușile clădirii. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite