Viktor Orban, la Băile Tuşnad: Trebuie să ne gândim foarte serios la crearea unei armate europene comune, una adevărată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că Europa are nevoie de o armată comună, „nu doar de formă, ci şi de fond“, pentru întărirea siguranţei şi stabilităţii în zonă, după Brexit şi creşterea migraţiei dinspre Africa şi Asia.

Premierul ungar susţine că NATO joacă un rol foarte important în regiune, fiind capabil să garanteze pacea în Europa, însă consideră că este nevoie şi de o armată comună europeană pentru întărirea stabilităţii şi siguranţei.

„În continuare NATO este un lucru de care avem nevoie şi trebuie să fim membri activi în NATO, este clar. Marea Britanie sau Regatul Unit, a cincea economie de importanţă globală, o forţă şi o putere nucleară, a ieşit din structurile europene, deci eu cred că din acest motiv trebuie să ne gândim foarte serios la crearea unei armate comune în spaţiul comunitar şi avem nevoie de o armată adevărată, unde să avem un singur limbaj comun, în care se dau instrucţiuni într-o singură limbă, să se înţeleagă toată lumea, să nu fie doar o armată de formă, ci să aibă şi fond acea structură militară comună europeană, de care zic eu că avem nevoie“, a spus Orban.

El a mai afirmat că statele membre UE trebuie să se gândească la modalitatea prin care vor modifica bugetele lor, astfel încât să aloce fonduri mai mari în domeniul militar.

„E clar că trebuie să ne gândim serios la schimbarea mentalităţii noastre, avem nevoie de dezvoltare şi de cercetare în domeniul militar, avem nevoie de sporirea cheltuielilor în toate statele membre, toţi împreună trebuie să facem acest lucru şi să dea domnul să nu fie nevoie, într-o situaţie reală, de utilizarea acestei forţe comune“, a declarat Orban.

În opinia premierului ungar, statele de la Vişegrad - Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria - ar putea constitui o forţă militară comună.

„Trebuie să avem acest curaj şi armatele celor patru state trebuie să aibă aplicaţii comune. Asta nu ar trebui să însemne că dorim să facem concurenţă armatei comune a statelor europene“, a mai spus el.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a primit, sâmbătă, de la primarul staţiunii Băile Tuşnad, Albert Tibor, o pâine secuiască de zece kilograme, o sticlă de doi litri cu lichior din plante făcut la Şumuleu Ciuc, dar şi două căni din ceramică de Corund, pe care scrie „Tusnad Furdo“ (Băile Tuşnad). Viktor Orban a primit pâinea, lichiorul şi cele două căni la urcarea pe scena amplasată în centrul campusului Universităţii de Vară  „Bálványos“, unde a susţinut un discurs în cadrul dezbaterii cu tema „Acasă în Europa!“.

La dezbaterea de la Universitatea de Vară „Bálványos“ au participat mii de persoane, între care şeful Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şi cel al CJ Harghita, Borboly Csaba, dar şi primari din mai multe localităţi din cele două judeţe, printre aceştia şi primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad. De asemenea, au participat reprezentanţi ai Ambasadei Ungariei de la Bucureşti, dar şi consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri