VIDEO Spirite încinse la Bruxelles din cauza proiectului de buget al Italiei. Moscovici, despre un eurodeputat italian: Un „cretin“, un „fascist“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurocomisarul pentru Afaceri Economice Pierre Moscovici l-a catalogat vineri drept „fascist“ pe un eurodeputat italian care şi-a scos un pantof şi l-a apăsat, sfidător, pe notiţele sale, relatează AFP.

„Este un cretin, un provocator, un fascist. Gestul lui este grotesc“, a răspuns Moscovici pentru postul de televiziune CNews la întrebarea legată de gestul de marţi al eurodeputatului Angelo Ciocca, membru al Ligii Nordului (extrema dreaptă).

După conferinţa de presă în care Moscovici a anunţat respingerea proiectului de buget al Italiei, eurodeputatul italian şi-a scos un pantof şi l-a apăsat, sfidător, pe notiţele eurocomisarului.

„Când începem să tratăm în mod violent instituţiile, când începem să călcăm pe reguli, inclusiv cu pantofii, avem un fel de deviere lentă spre ceea ce se numeşte democraţie iliberală, adică lipsă de respect faţă de libertatea presei, libertatea justiţiei şi instituţiile politice“, a continuat eurocomisarul francez.

„Aceasta este politica pe care o detest şi voi lupta împotriva unor astfel de oameni până la ultima mea suflare“, a promis Moscovici, reamintind că Matteo Salvini, şeful Ligii, s-a delimitat de gestul provocator al colegului său.

„Nu schimbăm Europa prin provocări“, a comentat Salvini gestul lui Ciocca.

Comisarul european a anunţat marţi respingerea proiectului de buget pe 2019 al Italiei, care nu se încadrează în ţintele europene. El a cerut Guvernului de la Roma să prezinte un buget revizuit în termen de trei săptămâni.

După declaraţia lui Moscovici, Ciocca a urcat la tribuna presei şi i-a luat acestuia foile cu însemnări de pe masă. Apoi şi-a scos un pantof, pe care l-a trecut deasupra foilor, sub privirea stupefiată a comisarului european.

Vorbind iniţial despre „lipsă de respect“, Moscovici a calificat miercuri gestul italianului drept „grotesc“ într-un mesaj publicat pe Twitter.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite