VIDEO Proteste în Belarus: Manifestaţie masivă anti-Lukaşenko. Poliţia a arestat deja sute de persoane. Rusia trimite paraşutişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de persoane participă duminică după-amiază la Minsk la un nou protest împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, în timp ce Ministerul de Interne belarus a anunţat că în acest weekend au fost reţinuţi 250 de manifestanţi, dintre care 87 se află în arest, relatează AFP.

Potrivit unui reporter al AFP, cele câteva zeci de mii de persoane formează o coloană de câţiva kilometri în centrul capitalei Belarusului şi se îndreaptă către Palatul Independenţei, reşedinţa preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. În acest timp, agenţia Reuters susţine că acolo ar fi circa o sută de mii de manifestanţi.

Conform DPA, pe străzile din Minsk sunt vizibile dispozitive masive ale forţelor de ordine, iar proteste au loc de asemenea în alte oraşe ale ţării.

Piaţa centrală este închisă cu sârmă ghimpată 

Poliţiştii folosesc sârmă ghimpată pentru a închide piaţa centrală din capitală, potrivit Al Jazeera. 

Acesta este al cincilea weekend consecutiv de manifestaţii împotriva realegerii lui Lukaşenko în urma scrutinului prezidenţial din 9 august, pe care opoziţia îl consideră fraudat.

Potrivit grupului de apărare a drepturilor omului Viasna, multe dintre persoanele arestate recent sunt femei şi au existat cazuri de violenţă în timpul acţiunilor de reţinere a lor. Figurile de prim-plan ale opoziţiei belaruse sunt de asemenea femei, printre ele şi Svetlana Tihanovskaia, contracandidata preşedintelui Aleksandr Lukaşenko la scrutinul prezidenţial din 9 august şi care după alegeri s-a refugiat în Lituania.

O altă opozantă, Maria Kolesnikova, care s-a împotrivit expulzării din ţară, este încarcerată sub acuzaţia de tentativă de răsturnare a guvernului. Protestul de duminică, denumit ''Marşul Eroilor'', încearcă în special să atragă atenţia asupra situaţiei acesteia.

Belaruşii protestează masiv zilnic după alegerile prezidenţiale din 9 august, despre care opoziţia şi importante organizaţii internaţionale consideră că nu au fost nici libere şi nici corecte şi că ar fi fost fraudate masiv de către Alexandr Lukaşenko. 

Autorităţile din Belarus riscă să se pregătească pentru o baie de sânge, avertizează raportorul ONU la Minsk 

Raportorul special al ONU pentru Belarus, Anais Marin, a declarat că protestele nu pot avea decât două rezultate posibile.

"Fie protestele se vor stinge, fie se vor radicaliza - şi această a doua opţiune este extrem de periculoasă, pentru că orice fel de provocare sau incident ar putea duce la şi mai multă violenţă, violenţă şi din partea protestatarilor, care până acum au fost în general paşnici, dar vor răspunde la violenţa utilizată împotriva lor. Deci, există riscul ca autorităţile să se pregătească pentru o baie de sânge", a declarat Anais Marin. 

    Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani, este la putere din 1994. Mandatul său se încheie pe 15 noiembrie şi importanţi lideri ai opoziţiei au cerut Uniunii Europene şi Statelor Unite să îl considere, după aceasta dată, pe Lukaşenka drept un lider ilegal. Luni, la Soci, Lukaşenko urmează să se întâlnească cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Preşedintele Alexander Lukashenko se va întâlni, pe 14 septembrie, la Soci, cu Vladimir Putin pentru a discuta şi promova procesul de integrare a Uniunii Rusia - Belarus şi a implementa proiecte energetice comune, a anunţat serviciul de presă de la Kremlin, conform Tass.

Lukashenko s-a opus în ultimii ani dorinţelor Moscovei de integrare profunde a Belarusului în proiectele lui Putin, care vrea o Uniune Rusia-Belarus.

Rusia va trimite trupe din divizia sa de paraşutişti în Belarus 

Rusia va trimite trupe din divizia sa de paraşutişti din Pskov în Belarus pentru exerciţii militare comune începând de luni, a anunţat agenţia rusă de ştiri RIA, citând ministerul rus al apărării.

Începe Frăţia Slavă

Rusia a anunţat duminică desfăşurarea conform programului stabilit a manevrelor militare din Belarus denumite ''Frăţia Slavă'', deşi Serbia a renunţat să ia parte la acestea în urma presiunilor occidentale.

''Sunt exerciţii antiteroriste şi nu sunt îndreptate împotriva niciunei ţări'', afirmă Ministerul Apărării rus într-un comunicat citat de agenţia EFE. Peste 800 de soldaţi ruşi şi belaruşi vor participa la aceste exerciţii în perioada 14-25 septembrie în poligonul militar Breţki din Belarus, transmite Agerpres.

Pentru a preveni suspiciuni privind o posibilă desfăşurare militară rusă în Belarus, Moscova subliniază în comunicat faptul că trupele ruse vor reveni la bazele lor după încheierea manevrelor militare ''Frăţia Slavă''.

Acest program de aplicaţii militare se desfăşoară începând din anul 2015, iar anul trecut a avut loc pe teritoriul Serbiei. Dar acum această ţară a renunţat să participe ca urmare a ''unei presiuni puternice şi nemeritate din partea Uniunii Europene'', după cum a declarat ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin.

Ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, a anunţat vineri retragerea trupelor desfăşurare în regiunea Grodno de la frontiera cu Polonia şi Lituania, ţări pe care Minskul le acuză că instigă protestele împotriva lui Lukaşenko. Însă el a adăugat că Belarusul este preocupat de prezenţa la 15 kilometri de frontieră a unui batalion american ce numără aproximativ 30 de tancuri, 43 de vehicule de luptă Bradley şi circa 500 de soldaţi.

Adjunctul secretarului de stat al SUA, Stephen Biegun, a declarat că Rusia riscă să piardă prietenia poporului din Belarus dacă Kremlinul continuă să-l sprijine pe autocratul Aleksandr Lukaşenko. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite