FOTO VIDEO Proteste în Belarus. Femei de toate vârstele, în prima linie anti-Lukaşenko. Forţele de ordine, înfruntate cu mătura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile din Belarus au dat, sâmbătă, încă o dată dovadă de un curaj ieşit din comun înfruntând brutalitatea forţelor de ordine care le-au arunct în dube în momentul reţinerii. După ce imaginile cu Nina Baginskaia, de 70 de ani, care se opune propriei reţineri, dar şi a altor protestatare au făcut înconjurul lumii, noi mărturii video arată că femeile vor schimbare şi sunt hotărâte să îl dea jos pe preşedintele Alexandr Lukaşenko.

Zeci de persoane au fost reţinute în timp ce mii de oameni au ieşit, sâmbătă, în stradă la Minsk cerând eliberarea unei lidere a opoziţiei şi a altor activişti reţinuţi în contextul valului de proteste de după realegerea lui Alexandr Lukasenko.

Oamenii au protestat şi împotriva tratamentelor la care sunt supuşi cei aflaţi în detenţie preventivă.

GALERIE FOTO

Cel puţin 5.000 de persoane, majoritatea femei, au ieşit să protesteze sâmbătă, scandând ”Pleacă”, mesajul transmis lui Lukaşenko, dar şi ”Masha” - o alternativă la Maria - în semn de sprijin pentru Maria Kolesnikova, 38 de ani, una dintre figurile centrale ale opoziţiei alături de la Svetlana Tihanovskaia, care a candidat împotriva lui Aleksandr Lukaşenko pe 9 august.

”Sveta este preşedinta mea, Maşa este regina mea”, scria pe unul dintre banner. Poliţia a început să reţină oameni la scurt timp după începerea protestului la 12.00 GMT, iar cel puţin 40 de oameni au fost băgaţi în dubele poliţiei doar în prima oră de protest.

Nina Baginskaia, care a ieşit pentru prima pentru a protesta în 1988 şi a fost reţinută de zeci de ori, potrivit Voices from Belarus, este văzută cum se opreşte în faţa unui vehicul al forţelor de ordine pentru a împiedica maşina să înainteze către protestatari.

O înregistrare video arată cum mai multe femei fugăresc un reprezentant al forţelor de ordine, i-au dat jos masca şi apoi una dintre ele îl loveşte cu mătura. 

Poliţia a început să reţină oameni la scurt timp după începerea protestului, iar cel puţin 40 de oameni au fost băgaţi în dubele poliţiei doar în prima oră de protest.

Belaruşii protestează masiv zilnic după alegerile prezidenţiale din 9 august, despre care opoziţia şi importante organizaţii internaţionale consideră că nu au fost nici libere şi nici corecte şi că ar fi fost fraudate masiv de către Alexandr Lukaşenko. 

Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani, este la putere din 1994. Mandatul său se încheie pe 15 noiembrie şi importanţi lideri ai opoziţiei au cerut Uniunii Europene şi Statelor Unite să îl considere, după aceasta dată, pe Lukaşenka drept un lider ilegal. Luni, la Soci, Lukaşenko urmează să se întâlnească cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Preşedintele Alexander Lukashenko se va întâlni, pe 14 septembrie, la Soci, cu Vladimir Putin pentru a discuta şi promova procesul de integrare a Uniunii Rusia - Belarus şi a implementa proiecte energetice comune, a anunţat serviciul de presă de la Kremlin, conform Tass.

Lukashenko s-a opus în ultimii ani dorinţelor Moscovei de integrare profunde a Belarusului în proiectele lui Putin, care vrea o Uniune Rusia-Belarus.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite