Vacanţă de coşmar pentru mulţi turişti în Turcia. Pompierii se luptă de cinci zile cu incendii care ameninţă hotelurile staţiunile din sudul şi vestul ţării VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
turcia incendii

Pompierii continuă să lupte împotriva incendiilor de pădure din sudul Turciei pentru a cincea zi consecutiv, în timp ce numărul morţilor a crescut la şase, transmite duminică AFP citând agenţia oficială de presă turcă Anadolu.

Bilanţul victimelor provocate de incendiile care s-au soldat de asemenea cu peste 300 de răniţi a crescut de la patru la şase după ce au fost găsite cadavrele a doi muncitori care au încercat să se lupte cu flăcările.Un alt incendiu a izbucnit sâmbătă în oraşul turistic Bodrum, unde locuitori şi turişti au fost evacuaţi din locuinţe şi hoteluri. Zece incendii continuau încă să facă ravagii sâmbătă în regiune, în timp ce alte 88 au fost controlate de miercuri, a informat pe Twitter ministrul agriculturii şi silviculturii, Bekir Pakdemirli.

GALERIE FOTO

Mii de turişti şi-au compromis vacanţele. În Marmaris, mai multe hoteluri au fost evacuate. Cel puţin 4 oameni şi-au pierdut viaţa, iar 350 au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce s-au intoxicat cu fum. În ultimele trei zile, 85 de incendii au avut loc în 26 de provincii ale Turciei. 11 dintre ele ard şi acum.

 La Marmaris, Bodrum, Mugla, dar şi la Side şi Manavgat, lângă Antalya, flăcările par să fi scăpat total de sub control. Intervenţiile sunt dificile, din cauza terenului accidentat din spatele hotelurilor, dar puternic împădurit, cu păduri de pini care ard ca nişte torţe. Sunt de ajuns câteva scântei pentru apariţia unui nou focar.

Incendiile de vegetaţie au afectat regiuni întregi, în ciuda eforturilor disperate ale autorităţilor şi localnicilor de a aduce flăcările sub control.

Imagini apocaliptice au fost surprinse în Mugla, în regiunea Bodrum de la Marea Egee, unde focul a înaintat toată noaptea de pe versanţi spre mal, unde sunt şi zonele locuite. Peste tot, focul se apropie periculos de clădiri, iar pe drumurile de pe creastă, echipele de intervenţie pot fi prinse oricând în capcana de foc.

În unele zonele împădurite, copacii sunt carbonizaţi, dar în mod curios, în unele locuri, focul s-a oprit chiar lângă hoteluri şi piscine, care nu au nici măcar cenuşă pe ziduri şi terase.

În alte locuri, din nefericire, flăcărle au distrus totul – case, ferme, iar multe animale domestice au murit asfixiate sau arse de vii pentru că nu au fost evacuate la timp. 

Anchetatorii au încercat să stabilească dacă unele incendii au fost declanşate în mod intenţionat.

turcia afectată de incendii. FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a mulţumit omologului rus Vladimir Putin pentru trimiterea de avioane şi elicoptere.

Erdogan a devenit ţinta criticilor când s-a constatat că Turcia nu are în dotare bombardiere cu apă în contextul în care situaţia incendiilor s-a înrăutăţit iar o treime din teritoriul ţării este împădurit.

Principalul partid de opoziţie, CHP, l-a acuzat pe preşedintele turc că a destructurat infrastructura unei organizaţii semi-publice care deţinea bombardiere cu apă.

"Principalul motiv al acestor probleme cu avioanele este aceea că Asociaţia Aeronautică Turcă nu a reuşit să îşi modernizeze flota şi tehnologia", a replicat liderul turc în timpul unei vizite la Manavgat, oraş afectat de incendii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite