UPDATE Inundaţii grave în Bulgaria, soldate cu cel puţin 12 morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 12 persoane au murit, iar alte zeci au fost date dispărute în Bulgaria, după ce ploile torenţiale şi inundaţiile au pus stăpânire pe estul ţării, relatează BBC. Veşti proaste vin şi de la meteorologi, care au anunţat că vremea extremă va continua.

UPDATE 20.15 Autorităţile bulgare au decretat stare de alertă în districtul Asparuhovo din Varna, după ce ploile torenţiale au luat maşini şi au distrus case, forţând oamenii să se refugieze pe acoperişuri pentru a se salva. 

Poliţia din Varna a confirmat moartea a 10 persoane, iar în oraşul Dobrich inundaţiile au provocat alte două decese. Bulgaria va fi sprijinită prin Fondul de solidaritate al UE, pentru a reduce daunele produse în urma inundaţiile, dar şi pentru prevenirea unui alt dezastru. 

UPDATE 11.50 Autorităţile bulgare au decretat „doliu naţional“ pentru ziua de 23 iunie, după dezastrul natural provocat de inundaţiile abundente, soldat cu cel puţin 10 morţi, dintre care doi copii. 


Unul dintre cele mai afectate oraşe este Varna, acolo unde apa a ajuns la aproape un metru, dupa ce precipitaţiile înregistrate au depăşit 35 de litri pe metru pătrat, informează sursa citată.

„Există până în prezent zece victime”, a anunţat şeful regional al poliţiei, Nikolai Kaltşev.

image

De asemenea, sute de locuitori din cartierul Asparukovo au fost evacuaţi din casele lor, iar alţii au fost salvaţi de pompieri, după ce au rămas fără electricitate şi fără alimente. În Kilifarevo, autorităţile locale au reuşit să salveze 11 persoane care s-au urcat pe acoperişurile caselor pentru a se feri din calea apelor.

Tragedia este imensă. Mă aflu pe o stradă din suburbia Aspruhovo, unde şoseaua a fost înghiţită de ape. Casele aproape că nu se mai văd, iar maşinile au fost răsturnate de viitură”, a declarat primarul din Varda, Ivan Portnih, potrivit Reuters.

În ultima săptămână, grindina şi ploile torenţiale au lovit estul Bulgariei, iar prognozele meteo avertizează că vremea rea va continua şi în zilele următoare.

La sfârşitul lunii mai, Serbia, Bosnia şi Croatia s-au confruntat cu unele dintre cele mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani. Ce puţin 40 de persoane au fost ucise în urma acestor viituri.


Citeşte şi:

Stare de urgenţă în Bosnia şi în Serbia, ţări unde inundaţiile au provocat moartea a cinci persoane

Autorităţile din Serbia şi din Bosnia-Herţegovina au instituit joi stare de alertă, cauza acestor decizii fiind inundaţiile cu care se confruntă, cele mai grave din ultimii 120 de ani, potrivit agenţiei Reuters.

Bilanţul victimelor inundaţiilor din Serbia urcă la 51 de morţi

Bilanţul inundaţiilor şi alunecărilor de teren produse în ultimele săptămâni în Serbia este de 51 de morţi, anunţă premierul Aleksandar Vucici, citat de AFP.

INFOGRAFIE Ameninţarea Dunării: care sunt zonele cele mai expuse la inundaţii

62 de persoane şi-au pierdut viaţa, în ultimele zile, în urma celor mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani în Serbia şi Bosnia-Herţegovina. MAE recomandă evitarea acestor zone. Viitura va intra joi şi în România, iar autorităţile se aşteaptă la ce e mai rău.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite