UPDATE Finlanda şi Suedia îşi propun să adere împreună la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Finlanda şi Suedia îşi vor exprima împreună dorinţa de a face parte din NATO, cererea urmând să fie depusă până la sfârşitul lunii mai, relatează Reuters.

În pofida întăririi cooperării cu NATO după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, cele două ţări scandinave au ales să rămână în afara sa în virtutea neutralităţii lor tradiţionale. Dar războiul la scară largă lansat acum două luni de către Putin împotriva Ucrainei le-a pus în gardă şi le-a forţat să reflecteze asupra neutralităţii, în sensul dacă această politică mai poate fi cel mai bun mijloc de asigurare a securităţi naţionale.

Potrivit publicaţiei finlandeze Iltalehti, citate de Reuters, autorităţile de la Helsinki şi cele de la Stockholm plănuiesc să se întâlnească începând cu data de 16 mai pentru a discuta pe tema aderării la NATO. Anunţul public cu privire la depunerea candidaturii este prevăzut să fie făcut până la data de 24 mai.

Ziarul suedez Aftonbladet scrie, citând surse din Guvernul de la Stockholm, că Statele Unite şi Marea Britanie au promis deja Suediei o aprofundare a sprijinului militar, mai ales prin sporirea exerciţiilor, şi o susţinere politică puternică în cazul unui posibil proces de aderare la NATO.

Ministrul de Externe al Finlandei, Pekka Haavisto, a refuzat să comenteze relatarea publicată de Iltalehti, dar şi-a reiterat viziunea precum că ar prefera ca ţara sa şi Suedia să facă alegeri similare în privinţa NATO.

Acum două săptămână, în cadrul unei vizite în Suedia, premierul finlandez Sanna Marin a declarat că se aşteaptă ca Helsinki să ia în câteva săptămâni decizia dacă va solicita aderarea la NATO.

Suedia realizează în prezent o revizuire a politicii sale de securitate, ce include şi o viziune asupra posibilei aderări la NATO, rezultatele fiind aşteptate la jumătatea lunii mai.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite