Uniunea Europeană a înăsprit controlul asupra exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19. Marea Britanie, principala ţară vizată de noua măsură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Uniunea Europeană (UE) a decis miercuri să plaseze sub o supraveghere foarte atentă - prin două „ajustări” - exporturile de vaccinuri anti-COVID-19 produse pe teritoriul său, cu scopul de a împiedica livrări către alte ţări - mai ales către Regatul Unit - a dozelor necesare celor 27 de state membre UE, care se confruntă cu al treilea val al pandemiei, relatează AFP.

„UE se confruntă cu o foarte gravă situaţie epidemiologică şi continuă să exporte volume importante către ţări” care produc propriul vaccin sau în care vaccinarea este mai avansată, a subliniat vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Valdis Dombrovskis.

„Am adoptat, aşadar, două ajustări ale mecanismului actual” privind controlul exportului, în vederea „rezolvării acestor dezechilibre” şi „garantării” aprovizionării Celor 27, a anunţat el într-o conferinţă de presă.

Un dispozitiv implementat de Bruxelles la sfârşitul lui ianuarie prevedea deja, înaintea oricărui export, atât o undă verde a statului membru din care plecau dozele, cât şi a CE.

Aproximativ 300 de autorizaţii au fost emise de atunci, în vederea livrării a 40 de milioane de doze către 33 de ţări.

Un singur export - de vaccin AstraZeneca/Oxford - a fost refuzat, destinat Australiei, din Italia.

Comisia intenţionează se înăsprească condiţiile exportului către ţări care produc ele însele vaccinuri împotriva COVID-19, fără să trimită, la rândul lor, vaccin către UE.

În acest text de reglementare revizuit, CE constată că unele ţări terţe blochează exporturi de vaccin către UE, „fie prin lege, fie prin aranjamente contractuale sau altele, încheiate cu producători de vaccin” împoriva COVID-19.

Este vorba despre un obiectiv al unei „reciprocităţi”, pe care Bruxellesul îl opune Londrei.

UE a exportat aproximativ zece milioane de doze împotriva COVID-19 numai către Regatul Unit, de la 1 februarie şi până la jumătatea lui martie. În schimb, UE nu a primit absolut nicio doză de vaccin împotriva COVID-19 produsă pe teritoriul britanic, în pofida faptului că contractul pe care l-a încheiat cu AstraZeneca prevede livrarea de vaccin de la două instalaţii din Regat.

Laboratorul suedezo-britanic a justificat această lipsă prin faptul că contractul său cu Londra îl obligă să onoreze cu prioritate comenzi britanice.

Discuţii importante sunt în curs între Bruxelles şi Londra în vederea găsirii unui compromis, mai ales cu privire la probleme legate de o instalaţie care produce vaccin AstraZeneca/Oxford în Olanda, aflată pe punctul de a fi omologată de către autoritatea europeană de reglementare în vederea aprovizionării UE.

„În această ţară, noi nu credem în blocarea vaccinului sau unor componente ale vaccinului, oricare ar fi ele”, a reacţionat marţi premierul britanic Boris Johnson.

UE continuă să trimită doze către ţări care nu produc vaccin împotriva COVID-19, dar ale căror populaţii au fost deja larg vaccinate sau care se bucură de o situaţie epidemiologică mai bună, notează Comisia.

În aceste cazuri, „statele membre trebuie, pe cale de consecinţă, să refuze exportul”, prevede regulamentul revizuit.

În al doilea rând, în contextul în care mecanismul de control prevede excepţii cu privire la zeci de destinaţii - ţări sărace, ţări vecine UE -, toate aceste scutiri au fost suspendate, cu ecepţia câtorva microstate precum Saint-Marin, Andorra şi Insulele Feroe.

Dispozitivul revizuit impune totodată o examinare a aproape tuturor exporturilor, cu scopul de a se evita ca o întreprindere „să ocolească” vreo interdicţie şi să permită tranzitul către alte ţări a unor doze de vaccin blocate de către UE, precizează o sursă europeană.

Presiuni sportite asupra AstraZeneca

Aceste prevederi sporesc presiunile asupra AstraZeneca.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen ameninţa sâmbătă să blocheze exportul laboratorului suedezo-britanic, în cazul în care UE nu primeşte livrările contractate.

AstraZeneca preconizează să livreze UE în trimestrul doi 70 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 - cu mult mai puţine decât cele 180 de milioane prevăzute în contractul semnat cu Uniunea -, după ce a asigurat doar o treime dintre livrările promise în primul trimestru.

Presa italiană a dezvăluit marţi descoperirea recentă a unui stoc de 29 de de milioane de doze de vaccin AstraZeneca/Oxford într-o instalaţie din Italia, ceea ce alimentează neîncrederea UE.

Această înăsprire a controlului exportului creează disensiuni între Cei 27.

Franţa şi Germania îi sunt favorabile, dar şi Italia lui Mario Draghi, care a îndemnat miercuri la „utilizarea deplină” a mecanismului şi solicitarea laboratoarelor „să-şi onoreze în totalitate angajamentele contractuale”.

Invers - Belgia şi Olanda, ţări în care industria farmaceutică este foarte prezentă, se alarmează din cauza unor posibile măsuri de retorsiune din lume, care pot afecta lanţuri de aprovizionare a producţiei de vaccin.

La rândul său, Irlanda se opune aprig oricărei „blocări” complete a exporturilor.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite