Uniunea Europeană a făcut prima solicitare comună de oprire a focului în Fâşia Gaza

0
Publicat:

Liderii din Uniunea Europeană au emis prima cerere comună pentru o încetare a focului din motive umanitare și eliberarea tuturor ostaticilor din Gaza în declaraţia summit-ului comun de joi, informează dpa, scrie AGERPRES.

Uniunea Europeană FOTO: Shutterstock
Uniunea Europeană FOTO: Shutterstock

„Consiliul European solicită o pauză umanitară imediată, care să conducă la o încetare durabilă a focului, eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor şi furnizarea de ajutor umanitar”, conform acestui text care, de asemenea, solicită Israelului „să nu realizeze o operaţiune terestră în Rafah”, în sudul Fâşiei Gaza, unde sunt refugiaţi sute de mii de locuitori, notează AFP.

Declaraţia conţine, de asemenea, condamnări repetate împotriva atacurilor Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului.

În octombrie, liderii UE au reuşit doar să ceară „coridoare şi pauze umanitare” în Fâşia Gaza care să permită ajutoarelor să ajungă la civilii palestinieni.

Irlanda, Spania şi Belgia sunt ţările membre care au făcut eforturi pentru încetarea focului la summitul de la Bruxelles.

Cancelarul german Olaf Scholz a fost de acord cu apelurile, după ce s-a opus anterior încetării focului în luna octombrie, invocând dreptul Israelului de apărare împotriva atacurilor Hamas. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite