Un oficial croat este noul secretar general al Consiliului Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marija Pejcinovici Burici în vizită la Bucureşti FOTO EPA-EFE
Marija Pejcinovici Burici în vizită la Bucureşti FOTO EPA-EFE

Marija Pejcinovici Burici, ministrul de Externe şi Afaceri Europene al Croaţiei, a fost aleasă miercuri în postul de secretar general al Consiliului Europei pentru o perioadă de cinci ani.

Cu 159 de voturi din cele 268 exprimate de membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), reuniţi la Strasbourg, Marija Pejcinovici Burici a câştigat scrutinul în faţa omologului său belgian Didier Reynders, care a primit 105 voturi. Anunţul a fost făcut de preşedinta APCE, Liliane Maury Pasquier.

Marija Pejcinovici Burici îl va succeda la 18 septembrie pe fostul premier norvegian Thorbjorn Jagland, în vârstă de 70 de ani, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Secretarul general al Consiliului Europei este responsabil de planificarea strategică, orientarea programului de activităţi şi bugetul instituţiei, care se ridică la 437 milioane de euro anul acesta.

Reunind 47 de state de pe continentul european, Consiliului Europei are drept principală misiune apărarea drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept.

Un scandal imens a izbucnit marţi în APCE din cauza reprimirii Rusiei, la cinci ani de la anexarea Crimeei.

După patru ore de dezbateri aprinse, urmate de aproape cinci ore de votare a amendamentelor, 118 parlamentari din statele membre ale Consiliului Europei au acceptat în cele din urmă ca Rusia să revină în cadrul APCE începând chiar de marţi. Şaizeci şi două de parlamentari au vot împotrivă luni seară, iar zece s-au abţinut.

Ucraina a denunţat a doua zi votul pro-Rusia şi şi-a suspendat participarea la lucrările APCE.

Sancţionată pentru anexarea Crimeei de la Ucraina, delegaţia rusă la APCE s-a văzut lipsită în 2014 de dreptul de vot. Moscova a răspuns prin boicotarea APCE, apoi, în 2017, a încetat să îşi plătească contribuţia anuală la bugetul Consiliului Europei.

Un deputat român, Gheorghe-Dinu Socotar, membru PSD, şi doi aleşi moldoveni, socialistul pro-rus Vlad Batrâncea, şi liderul PPDA Andrei Năstase, noul ministru de Interne de la Chişinău, au votat în favoarea Rusiei. Vizat de critici, acesta din urmă a oferit o explicaţie halucinantă asupra deciziei sale.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite