Un înalt responsabil italian a demisionat pentru a protesta faţã de condamnarea seismologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei italiene pentru "riscuri majore" a demisionat marţi din cadrul postului sãu pentru a protesta faţã de condamnarea, luni, la şase ani de închisoare a colegilor sãi acuzaţi cã au subestimat riscurile înainte de seismul din 2009 de la Aquila, relateazã AFP.

"Nu vãd condiţiile pentru a lucra cu seninãtate", a declarat fizicianul Luciano Maiani pentru agenţia de presã italianã Ansa.

Tribunalul din Aquila a condamnat luni şapte membri ai Comisiei "riscurilor majore" la câte şase ani de închisoare pentru "omor prin imprudenţã", crescând pedeapsa de patru ani cerutã de parchet.

Avocaţii acestora au pledat pentru achitare, argumenând mai ales cã este imposibil sã prezici un cutremur.

Maiani, un fizician de renume - acesta a fost director al CERN din Geneva între 1999 şi 2003 - a afirmat cã şi alţi responsabili ai Comisiei se pregãtesc sã demisioneze, mai ales vicepreşedintele Mauro Rosi precum şi preşedintele de onoare Giuseppe Zamberletti.

Maiani a precizat cã se aflã în "imposibilitatea" de a lucra cu seninãtate şi de a prezenta un aviz specializat statului în aceste condiţii atât de "complexe", a adãugat agenţia.

Condamnarea membrilor Comisiei "riscurilor majore" a provocat îngrijorãri în cadrul comunitãţii ştiinţifice, atât în Italia cât şi în strãinãtate.

Mai mulţi oameni de ştiinţã europeni întrebaţi de AFP s-au declarat "şocaţi" de condamnarea colegilor italieni, considerând aceastã sentinţã "un precedent foarte periculos".

La rândul sãu, influentul ONG american Union of Concerned Scientists a calificat decizia drept una "absurdã" şi periculoasã.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite