Un fost eurodeputat, arestat pentru suspiciuni de corupție legate de „o țară din Golf”

0
Publicat:

Patru persoane, printre care un fost eurodeputat, au fost arestate vineri, în Belgia, în cadrul unei anchete privind fapte de corupţie în Parlamentul European legate de o „ţară din Golf”, a anunţat Parchetul belgian.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Parchetul belgian nu a precizat care este respectiva ţară, dar, potrivit publicaţiilor „Le Soir” şi „Knack”, este vorba despre Qatar. Aceste publicaţii, preluate de agențiile de presă EFE și AFP, mai menţionează că ancheta care investighează posibile fapte de corupţie, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional a fost deschisă în iulie.

„Timp de mai multe luni, investigaţiile poliţiei judiciare au condus la suspiciunea că un stat din Golf a încercat să influenţeze deciziile economice şi politice ale Parlamentului European”, a precizat Parchetul belgian.

Potrivit acestuia, faptele de corupţie ar fi constat în „plata unor sume de bani substanţiale şi oferirea de cadouri importante unor persoane cu poziţie politică sau strategică importantă în Parlamentul European”.

Șaisprezece percheziţii au fost efectuate vineri, la Bruxelles, în cadrul anchetei, vizând inclusiv consilieri parlamentari din Parlamentul European. Patru persoane au fost arestate, printre care şi un fost eurodeputat.

Parchetul belgian nu oferă informații despre persoanele arestate, dar presa belgiană scrie că este vorba de fostul eurodeputat socialist italian Pier Antonio Panzeri, fostul preşedinte al Confederaţiei Europene a Sindicatelor, Luca Visentini, un asistent parlamentar şi un lobbyist.

În urma percheziţiilor au fost confiscate echipamente informatice, telefoane mobile şi circa 600.000 de euro bani cash.

O sumă de circa o jumătate de milion de euro a fost găsită la domiciliul lui Panzeri, care în prezent este preşedinte al asociaţiei Fight Impunity, a cărei activitate este axată pe combaterea impunităţii în cazul încălcărilor grave ale drepturilor omului şi al crimelor împotriva umanităţii, transmite Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite