Un eurodeputat italian a fost arestat în scandalul de corupție implicând Qatarul și Marocul

0
Publicat:

Eurodeputatul italian Andrea Cozzolino, vizat în scandalul de corupţie din Parlamentul European (PE) în care sunt implicate Qatarul şi Marocul, a fost arestat vineri într-o clinică din Napoli unde efectua un control medical, relatează AFP.

Andrea Cozzolino FOTO ilriformista.it
Andrea Cozzolino FOTO ilriformista.it

Andrea Cozzolino, în vârstă de 60 de ani, a fost reţinut la ieşirea din clinică în baza unui mandat de arestare european emis de autorităţile belgiene, informează agenția de presă ANSA, preluată de AFP.

Imunitatea sa, la fel ca şi în cazul eurodeputatului belgian Marc Tarabella, a fost ridicată la 2 februarie în urma unui vot în Parlamentul European, notează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit unui raport parlamentar, Cozzolino, care a deținut până în ianuarie preşedinția delegaţiei PE pentru relaţiile cu Maghrebul, „este suspectat că a participat la un acord cu alte persoane care prevedea o colaborare pentru a proteja interesele unor state terţe în Parlamentul European”. Şi aceasta „în special prin împiedicarea adoptării de rezoluţii parlamentare care ar fi putut prejudicia interesele acestor state, în schimbul unor sume de bani”.

Fost membru al Partidului Comunist italian, Andrea Cozzolino şi-a început cariera în Europa în 2009, în rândurile Partidului Democrat - care l-a suspendat din rândurile sale - şi în grupul social-democrat european.

În acest amplu dosar de corupţie impicând Qatarul și Marocul, anchetatorii belgieni au confiscat 1,5 milioane de euro în numerar de la domiciliile lui Pier Antonio Panzeri, un fost europarlamentar socialist devenit lider al unui ONG şi care este o figură centrală în acest scandal, şi al europarlamentarei socialiste elene Eva Kaili, precum şi dintr-o valiză transportată de tatăl ei.

Eva Kaili se află în spatele gratiilor, la fel şi partenerul ei de viaţă, italianul Francesco Giorgi, asistent parlamentar, Pier Antonio Panzeri şi un alt italian reprezentant al unui ONG, Niccolo Figa-Talamanca. Toţi sunt acuzaţi de „apartenenţă la o organizaţie criminală”, „spălare de bani” şi „corupţie”.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite