Un britanic i-a tăiat gâtul soţiei sale într-un „act de dragoste”, pentru a o ajuta să moară: „Aş face-o din nou”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Captură video Twitter
Foto: Captură video Twitter

Graham Mansfield, care i-a tăiat gâtul soţiei sale, bolnavă în fază terminală, într-un „act de dragoste” după descrierea magistratului care l-a condamnat pe britanic la doi ani de închisoare cu suspendare, afirmă că ar face acelaşi lucru din nou pentru a-i alina suferinţa acesteia, în situaţia în care a cerut o modificare a legii pentru a permite moartea asistată, relatează The Guardian.

Britanicul, în vârstă de 73 de ani, a fost declarat nevinovat săptămâna aceasta pentru acuzaţia de crimă de către un jurat britanic. El a fost găsit vinovat de săvârşirea unei fapte mai puţin grave, omor prin imprudenţă, după ce a judecătorul a auzit cum el şi soţia sa, în vârstă de 71 de ani, au hotărât să moară împreună.

Bărbatul a omorât-o şi a încercat să-şi ia propria viaţă, însă a sunat la poliţie 12 ore mai târziu, când s-a trezit şi era încă în viaţă. Mansfield i-a rugat pe paramedici să îl lase să moară şi a recunoscut că şi-a omorât soţia. 

Cu toate că risca o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă, judecătorul Justice Goose l-a iertat şi l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pe motiv că uciderea femeii a fost „un act de dragoste, de compasiune, pentru a-i pune capăt suferinţei”, conform The Guardian.

Vorbind din sufrageria sa la doar 24 de ore după hotărârea magistratului, Mansfield a afirmat că ar repeta „actul oribil” săvârşit pentru a-i curma suferinţa. Britanicul şi-a ucis soţia pe data de 23 martie 2021, în grădina casei din Hale, Greater Manchester. 

„Aş face-o din nou, doar dacă nu ar exista o alternativă”, a declarat el. „Îmi amintesc când judecătorul era pe cale să mă condamne şi mă uitam la scutul de deasupra capului său şi mă gândeam: Ei bine, Dyanne, dacă ar trebui să o fac din nou, aş face-o. Dacă ar trebui să o fac din nou şi aş şti rezultatul şi dacă s-ar repeta la nesfârşit, aş face-o”, a mai spus Mansfield. 

Însă, a spus că nu ar fi trebuit să fie obligat să ia o măsură atât de „disperată” şi că vrea introducerea unei legi a eutanasiei. 

„Nu am toate răspunsurile, dar cred că dacă cineva suferă de o boală terminală în ultimele stadii, ultimele şase luni, şi dacă doi medici independenţi vorbesc cu această persoană care vrea să moară, şi vorbesc cu familia şi cu prietenii ei, şi poate vine şi poliţia să facă o investigaţie, şi dacă toţi ajung la aceeaşi concluzie: că pacientul s-a săturat, că nu există nicio satisfacţie a vieţii, atunci ar trebui lăsat să moară”, a afirmat britanicul. 

 „Aş fi preferat, de exemplu, ca Dyanne să stea întinsă în patul ei, iar eu să o ţin de mână în timp ce altcineva îi administrează (injecţia letală, n.r.). Ar fi fost un mod mult mai uman de a încheia lucrurile”, a mai adăugat Mansfield. 

El este de părere că este nedrept ca animalele să aibă parte de o moarte mai demnă decât oamenii: „Oamenii spun: Nu poţi să-ţi laşi câinele aşa, nu este corect, vom merge şi îl vom eutanasia. Dar nu poţi face asta cu oamenii”.  

Mansfield alături de soţia sa ar fi vrut să călătorească în Elveţia, unde eutanasia este legală, însă nu au putut din pricina pandemiei: „Nu am putut călători”, a spus britanicul. 

Instanţa a decis să audieze un specialist în cancer, prof. Karol Sikora, care a afirmat că soţia britanicului ar mai fi avut de trăit între una şi patru săptămâni în momentul în care a murit. 

„Acest lucru nu schimbă nimic”, a declarat Mansfield. „E uşor pentru noi să spunem: a, sunt doar câteva săptămâni, dar dacă ai gâtul blocat şi nu poţi mânca, ştii cum e. Dyanne ştia. Mi-a spus cu o săptămână înainte: Graham, e timpul”. 

El a descris modul în care cei doi au făcut pactul de sinucidere în luna octombrie a anului 2020, când soţia sa a fost diagnosticată cu cancer în fază terminală, care se răspândise la plămâni şi la ganglionii limfatici.

Soţia britanicului s-a confruntat, de asemenea, cu cancer de vezică în anul 1999, ceea ce a determinat-o pe aceasta să nu-şi petreacă ultimele zile în spital, a argumentat Mansfield. 

„M-a rugat s-o omor când lucrurile devin prea grave. Au fost cele mai triste cuvinte pe care le-am auzit vreodată. M-am gândit imediat, bine, Dyanne, dar o să mor şi eu cu tine. Şi ea mi-a spus: Dar nu ai niciun motiv să mori. I-am răspuns: Nu pot trăi fără tine, Dyanne”, a declarat Graham. 

Fratele soţiei britanicului, Peter Higson, a declarat în faţa instanţei că nu este supărat pe Mansfield, cei doi petrecând Crăciunul împreună, însă este „şocat” de felul în care el i-a ucis sora. „Sunt de acord că este şocant. Dar era atât de slăbită. Oamenii au spus «de ce nu ai ucis-o aşa sau aşa», dar am vrut o metodă care să fie sigură”, a mai spus britanicul. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite