UE somează Rusia să înceteze urgent raidurile împotriva opoziţiei siriene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siria - Imagine din oraşul Latamna, bombardat de Rusia FOTO AP
Siria - Imagine din oraşul Latamna, bombardat de Rusia FOTO AP

Uniunea Europeană (UE) cere Rusiei să înceteze „imediat“ bombardamentele care vizează opoziţia moderată din Siria, deşi Moscova susţine că atacă doar poziţii aparţinând teroriştilor, conform unei declaraţii a miniştrilor de Externe din statele membre UE. Totodată, UE pledează pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

„Rusia trebuie să înceteze imediat raidurile aeriene care vizează opoziţia siriană“, solicită, într-un comunicat comun, miniştrii de Externe ai statelor Uniunii Europene.

„Atacurile recente ale armatei ruse, care merg dincolo de Daesh (n.red. - organizaţia teroristă Statul Islamic) şi de alte grupări teroriste desemnate de ONU, vizând inclusiv opoziţia moderată, sunt de o îngijorare profundă şi trebuie să înceteze imediat“, transmite UE.

„Actuala escaladare a conflictului riscă să prelungească criza, să afecteze procesul politic, să agraveze situaţia umanitară şi să amplifice radicalizarea. Pe măsură ce criza se intensifică, devine din ce în ce mai urgent să găsim o soluţie durabilă la acest conflict“, avertizează comunicatul.

Rusia a lansat la sfârşitul lunii septembrie raiduri aeriene în Siria, susţinând că vizează membri ai reţelei teroriste Statul Islamic. Însă Occidentul acuză Moscova că atacă poziţii militare ale opoziţiei moderate siriene.

În opinia Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini,  această intervenţie are rolul de a „schimba situaţia de pe teren“. „Trebuie coordonată, altfel, riscă să devină foarte periculoasă“, a adăugat ea, referindu-se la riscul unui conflict militar accidental între forţele britanice, franceze, americane şi ruse prezente în regiune.

Bashar al-Assad trebuie să plece de la putere

„Mai devreme sau mai târziu“, preşedintele sirian Bashar al-Assad trebuie să renunţe la putere, au transmis şefii diplomaţiilor statelor membre UE, îndemnând Moscova să participe la un eventual proces de tranziţie politică în Siria, relatează site-ul publicaţiei EUObserver, citat de Mediafax.

Nu poate exista pace durabilă în Siria cu actualii lideri. Regimul Bashar al-Assad are o responsabilitate mare pentru cei 250.000 de morţi şi pentru milioanele de persoane strămutate“, subliniază declaraţia comună a miniştrilor de Externe din UE.

UE solicită Rusiei să îşi folosească influenţa asupra lui Bashar al-Assad pentru a „face presiuni în scopul reducerii violenţei“ împotriva civilor şi să „încurajeze rolul constructiv al regimului în procesul spre o tranziţie politică“.

„Cei responsabili pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii în Siria trebuie să traşi la răspundere de tribunale internaţionale“, precizează textul. „Drept consecinţă a acţiunilor şi politicilor sale, regimul al-Assad nu poate fi un partener în lupta împotriva Daesh“, subliniază miniştii de Externe.

„Putem fi flexibili în legătură cu modalitatea de plecare a lui al-Assad şi putem fi flexibili în privinţa perioadei (...), însă, dacă vom încerca să lucrăm cu al-Assad, nu vom face altceva decât să împingem opoziţia (moderată) în mâinile reţelei Statul Islamic“, a declarat ministrul de Externe britanic, Philip Hammond.

Secretarul francez de stat pentru Afaceri Europene, Harlem Desir, a spus că autorităţile postconflict din Siria nu îl pot include pe al-Assad în procesul de tranziţie, însă pot include „elemente ale regimului actual care nu sunt implicate în crime împotriva populaţiei civile“.

„Nu putem crea un vid de putere în Siria“, a apreciat la rândul său ministrul Afacerilor Externe şi Europene din Luxemburg, Jean Assleborn.

Potrivit ministrului danez de Externe, Kristian Jensen, Rusia este „parte din problemă“. „Sperăm că Rusia va fi parte din coaliţie“, a adăugat el.

Belgia, Lituania şi Suedia au descris intervenţia Rusiei în Siria drept „îngrijorătoare“.

Totodată, UE  a mai cerut Rusiei să înceteze „acţiunile de încălcare a spaţiului aerian suveran al ţărilor vecine“ după ce avioanele sale au pătruns de trei ori săptămâna trecută în spaţiul aerian al Turciei.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite