UE şi SUA condamnă atacurile Rusiei. Biden: O dovadă a „brutalității absolute” a lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au condamnat luni atacurile „îngrozitoare” efectuate de armata rusă asupra Kievului şi altor oraşe ucrainene, reafirmându-şi în acelaşi timp sprijinul pentru Ucraina în faţa agresiunii militare declanșate de Vladimir Putin.

Atac cu rachete la Kiev FOTO Getty Images
Atac cu rachete la Kiev FOTO Getty Images

„Aceste atacuri nediscriminatorii asupra civililor reprezintă crime de război”, a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Atacurile cu rachetă „arată disperarea Kremlinului” în războiul din Ucraina, a adăugat el, citat de agențiile de presă DPA și Agerpres.

UE rămâne angajată în susținerea Ucrainei, precum şi în tragerea la răspundere a Rusiei, a dat asigurări Charles Michel, precizând că noile atacuri urmează să fie discutate şi de G7 (Grupul celor mai industrializate țapte țări din lume).

Într-o convorbire telefonică avută cu ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a condamnat ferm atacurile şi a spus că cei vinovaţi trebuie traşi la răspundere, se arată într-un comunicat de presă transmis de serviciul său și citat de Agerpres.

În aceeaşi discuţie telefonică, Borrell a respins acuzaţiile liderului de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, precum că Ucraina ar plănui atacuri asupra Belarusului.

Șeful diplomaţiei europene „a făcut apel la autorităţile belaruse să se obţină de la orice nouă implicare a Belarusului în acest demers ilegitim şi brutal”.

El a mai cerut lui Lukașenko să nu mai permită folosirea teritoriului Belarusului „ca rampă de lansare pentru atacuri împotriva civililor ucraineni”.

„Atacuri îngrozitoare”

În acelaşi timp, secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a anunţat că a avut la rândul său o discuţie cu omologul său ucrainean şi a reiterat sprijinul țării sale față de Ucraina după aceste „atacuri îngrozitoare”.

„Vom continua să oferim asistenţă economică, umanitară şi de securitate neclintită Ucraina, pentru ca ea să se apere şi să aibă grijă de poporul său”, a scris Blinken pe Twitter.

De la Casa Albă, preşedintele Joe Biden a condamnat ferm valul de bombardamente ruseşti în Ucraina. „Aceste atacuri au ucis şi rănit civili şi au distrus ţinte nemilitare”, a subliniat liderul de la Casa Albă, denunțând totodată o dovadă a „brutalităţii absolute” a lui Putin. Statele Unite vor continua „să impună Rusiei să plătească scump pentru agresiunea sa”, a insistat Biden.

Atacurile efectuate luni de armata rusă au fost condamnate şi de preşedintele francez Emmanuel Macron, care a atras atenţia asupra unei „schimbări profunde a naturii” războiului în Ucraina.

Și premierul britanic Liz Truss a denunțat atacurile din Ucraina, catalogându-le drept „îngrozitoare” într-o discuţie pe care a avut-o cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri