UE pregătește sancțiuni împotriva organizatorilor pseudo-referendumurilor menite anexării a patru regiuni ucrainene la Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană consideră ilegale așa-zisele referendumuri de anexare organizate de Moscova în patru regiuni ocupate parțial de forțele ruse şi pregătește sancțiuni împotriva organizatorilor.

Secție de votare într-o regiune ucraineană ocupată de Rusia FOTO Profimedia
Secție de votare într-o regiune ucraineană ocupată de Rusia FOTO Profimedia

„Vor exista consecinţe pentru toate persoanele care au luat parte la organizarea acestor referendumuri ilegale şi care le-au susţinut”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației europene, Peter Stano, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

Uniunea Europeană pregăteşte noi sancţiuni economice şi individuale împotriva regimului Putin, intenționând „să includă pe listă persoanele care, evident, sunt implicate în aceste referendumuri”, a explicat marţi Luc Piere Devigne, unul dintre colaboratorii șefului diplomației europene, Josep Borrell.

Cetăţenii europeni prezentaţi de Moscova ca „observatori internaţionali” ai acestor pseudo-referendumuri organizate ilegal ar putea de asemenea să fie sancţionaţi, a precizat Peter Stano.

„Orice sprijin pentru aceste referendumuri ilegale este ilegal. Totul depinde de implicarea în acest sprijin. Va depinde de statele membre să stabilească dacă activităţile acestor persoane corespund criteriilor regimului de sancţiuni şi dacă trebuie impuse sancţiuni”, a subliniat oficialul european.

„Procesul a intrat în mâinile statelor membre şi nu vreau să fac comentarii în legătură cu pregătirea listelor”, a insistat Stano.

Este nevoie de unanimitatea statelor membre pentru adoptarea de noi sancţiuni, notează AFP, potrivit Agerpres.

De la sfârșitul lunii februarie, UE a adoptat deja şase pachete de sancţiuni împotriva Rusiei lui Putin, printre care şi oprirea achiziţiilor de cărbune şi petrol.

UE a inclus de asemenea peste o mie de cetățeni ruşi, printre care Vladimir Putin şi numeroşi oligarhi, pe lista sa neagră de persoane care au interdicţie de intrare şi a restrâns emiterea de vize de scurtă şedere pentru responsabilii legaţi de regim.

Marți, 27 septembrie, este ultima din cele cinci zile de „referendum” în regiunile Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie, care împreună reprezintă circa 15% din teritoriul Ucrainei. Anexarea celor patru regiuni va fi oficializată până vineri, când Vladimir Putin va susține un discurs în Parlamentul rus.

Forţele invadatoare rusești nu controlează în întregime niciuna din aceste regiuni, iar luptele continuă pe toată linia frontului. Forțele de apărare ale Ucrainei continuă să elibereze teritorii, după ce i-au respins pe ruși din regiunea Harkov la începutul lunii septembrie.

Vladimir Putin a ameninţat voalat că ar putea recurge la arme nucleare pentru a apăra teritoriul Rusiei, care ar include şi regiunile ucrainene anexate, transmite AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite