UE despre Croaţia la raportul pe justiţie: Suntem în continuare îngrijoraţi de anchetarea crimelor de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Mai sunt multe de făcut pentru investigarea şi acuzarea corespunzătoare a criminalilor de război în Croaţia. Acest lucru este important nu numai în interesul justiţiei, dar şi pentru reconcilierea în regiune", a declarat astăzi, comisarul pentru exindere Ştefan Fule.

Comisia Europeană a anunţat adoptarea raportului interimat pentru Croaţia în privinţa reformei sistemului judiciar şi a drepturilor omului. Raportul semnalează îmbunătăţiri pe toate "obiectivele de referinţă", dar arată că mai sunt multe de făcut în reformarea justiţiei şi aplicarea legislaţiei pentru minorităţi. Metodele de recrutare şi numire a judecătorilor şi procurorilor şi reducerea duratei judecării unor dosarelor civile sunt două dintre direcţiile în care autorităţile de la Zagreb mai au de lucrat.

Minorităţile din Balcanii de Vest

Guvernul croat este angajat în combaterea corupţiei şi crimei organizate, iar instituţiile au fost consolidate în acest sens. Cu toate acestea, Croaţia trebuie să stabilească un istoric convingător în procesul juridiciar de la anchetă până la urmărirea penală a hotărârilor judecătoreşti. Raportul mai arată că mai sunt multe de făcut pentru protecţia minorităţilor şi a refugiaţilor, domenii de o importanţă deosebită în Balcanii de Vest având în vedere istoria sa recenta. Comisia apreciază că este nevoie de o strategie pe termen nlung pentru aplicarea legilor naţionale referitoare la drepturile minorităţilor şi acţiuni concrete pentru a facilita întoarcerea refugiaţilor.

Obiectivul Zagrebului

Raportul interimar nu stabileşte un termen pentru Croaţia ca să îndeplinească aşa numitele "obiective de referinţă" pe care încă nu le îndeplineşte."Ştiu însă că Guvernul de la Zagreb a stabilit ca obiectiv luna iunie şi este susţinut de Preşedinţia maghiară care a făcut din aceasta una dintre priorităţile cheie ale preşedinţiei sale", a declarat comisarul Ştefan Fule.

În relaţiile cu UE, Croaţia a închis provizoriu 28 din 35 capitole de negociere. Este de aşteptat ca negocierile să avanseze până la următoarea conferinţă interguvernamentală programată pentru jumătatea lunii aprilie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite