UE a semnat un contract cu AstraZeneca pentru achiziţionarea vaccinului anti-COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinul anti-COVID
dezvoltat de Astra Zenecca în colaborare cu Universitatea Oxford se află deja
în faza a treia de testare
Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Astra Zenecca în colaborare cu Universitatea Oxford se află deja în faza a treia de testare

Comisia Europeană a anunţat, joi, semnarea unui contract în numele statelor membre ale Uniunii Europene cu grupul farmaceutic britanic AstraZeneca, pentru cel puţin 300 de milioane de doze ale unui vaccin anticoronavirus.

"Astăzi, primul contract pe care Comisia Europeană l-a negociat în numele statelor membre UE cu o companie farmaceutică a intrat în vigoare prin semnarea formală cu AstraZeneca. Contractul va permite achiziţionarea unui vaccin anti-Covid-19 pentru toate statele membre UE, precum şi efectuarea unor donaţii în ţări cu venituri mici şi medii sau redirecţionarea spre alte ţări europene. Prin acest contract, statele membre vor putea achiziţiona 300 de milioane de doze ale vaccinului AstraZeneca, cu opţiunea altor 100 de milioane de doze", potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Astra Zenecca în colaborare cu Universitatea Oxford se află deja în faza a treia de testare, cea a studiilor clinice de mare amploare. O doză a vaccinului va costa aproximativ 2,5 euro.

În faza I şi faza a II -a a studiului clinic făcut în Marea Britanie, vaccinul a generat răspuns imunitar puternic în organismul tuturor celor peste 1.000 de oameni vaccinaţi.

De asemenea, compania a anunţat că nu intenţionează să obţină profit de pe urma vaccinului anti-COVID pe timpul pandemiei. O doză a vaccinului denumit AZD1222 va costa aproximativ 2,5 euro în Europa, astfel încât să fie accesibilă tuturor cetăţenilor europeni.

Comisia Europeană a ajuns deja la un acord cu compania farmaceutică pentru a achiziţiona vaccinul dar şi pentru a dona anumite cantităţi ţărilor cu ventituri mici şi medii. Contractul prevede achiziţionarea a 300 de milioane de doze de vaccin de la Astra Zeneca, cu posibilitatea de a mai lua ulterior alte 100 de milioane de doze în numele statelor membre UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite