„Ucrainenii sunt aproape de un succes semnificativ”. Dovada că rezervele rusești se epuizează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât activitățile forțelor ucrainene, cât și semnele privind dificultățile întâmpinate de forțele armate ruse sugerează că unitățile ucrainene se pot aștepta în curând la un succes mai mare în contraofensiva lor, a declarat vineri colonelul Margo Grosberg, comandantul Centrului de informații al forțelor de apărare estoniene.

Contraofensiva ucraineană FOTO Profimedia
Contraofensiva ucraineană FOTO Profimedia

Grosberg a mai spus că unitățile din faimosul Grup Wagner și-au predat armele grele și armele de calibru mic unităților armatei ruse în ultima săptămână.

În cadrul briefingului său obișnuit de presă de vineri, organizat la Ministerul Apărării din Tallinn, colonelul Grosberg a vorbit despre tacticile folosite de forțele ucrainene pentru a distruge posturile de comandă și centrele logistice ale forțelor armate ruse cu lovituri de precizie, despre succesul înregistrat în zonele limitrofe Bahmut și despre descrierile generalului rus, care dau o idee despre sfârșitul rezervelor rusești.

„Toate acestea arată că ucrainenii sunt aproape de un succes de mai mare anvergură", a declarat colonelul Grosberg.

„Atacurile pregătitoare actuale ale forțelor armate ucrainene au ca scop concentrarea asupra unităților rusești în secțiuni înguste și găsirea punctelor slabe în care se pot face pătrunderi. În același scop, sunt atacate noduri de transport vitale ale armatei ruse și puncte logistice și centre de comandă din spate", a continuat el.

Colonelul a discutat, de asemenea, despre modul în care unitățile ucrainene au reușit să captureze zone cheie la nord și la sud de orașul Bahmut, ceea ce le-a dat posibilitatea de a direcționa focul de artilerie asupra orașului, care la rândul său este încă în mâinile trupelor rusești, și de a obține controlul asupra drumurilor care duc în oraș. Acest lucru a cauzat probleme de realimentare pentru unitățile rusești aflate acolo, a declarat Grosberg.

În plus, prezența trupelor aeropurtate rusești, care se află în Bahmut încă din primăvară și care, prin urmare, sunt încă blocate în oraș și suferă pierderi fără posibilitatea de a le retrage, exercită, de asemenea, un impact major. Având în vedere că forțele aeropurtate sunt în general elita armatei ruse, cu un moral, o agresivitate etc. mai ridicate decât multe alte trupe, motivația lor va fi totuși în cele din urmă afectată, a adăugat Grosberg. „Ar trebui să existe mai multe succese la un moment dat", a adăugat el.

Pe frontul de sud, în Zaporojie și Velyka Novosilka, unitățile ucrainene și-au mărit zonele ocupate și distrug ținte importante din regiune cu lovituri de precizie, a precizat Grosberg.

El a evidențiat atacul de săptămâna aceasta asupra hotelului Berdiansk, în care ar fi fost ucis comandantul adjunct al Districtului militar de sud al Rusiei, generalul-locotenent Oleg Tsokov.

Grosberg a evidențiat, de asemenea, demiterea generalului Ivan Popov, care ar fi fost precipitată de criticile pe care Popov le avea la adresa Statului Major rus, înregistrările care au fost scurse în care acesta prezenta situația Armatei 58 sub comanda sa.

Potrivit lui Popov, unitățile rămân în linia frontului pentru o perioadă foarte lungă de timp, dar nu sunt înlocuite. Dacă și când artileria ucraineană le lovește puternic, unitățile sale nu au atunci capacitatea de a răspunde, a spus el.

„Toate acestea sunt o demonstrație a faptului că rezervele rusești se epuizează, deoarece unitățile nu pot fi rotite de pe front", a continuat Grosberg.

De asemenea, Grosberg a subliniat că în direcția nord-est, în regiunile Sviatov și Kupiansk, Rusia a fost cel mai mult în ofensivă și a obținut unele succese, deși nu este încă aproape de niciun fel de descoperire tactică. Scopul presiunii în această zonă este de a forța Ucraina să își retragă trupele din apropierea Bahmut și din alte locuri unde au avut succes, a adăugat colonelul.

Putin face demersuri pentru înlăturarea ofițerilor „dubioși”

Grosberg a mai spus că unitățile din faimosul Grup Wagner și-au predat armele grele și armele de calibru mic unităților armatei ruse în ultima săptămână.

O parte din personalul Wagner se află încă în regiunea Lugansk, dar nu participă la activități militare. În același timp, există, de asemenea, indicii că aceștia au început să se deplaseze spre Belarus, în conformitate cu un acord de recunoaștere a vinovăției care le-a permis să se mute în această țară în urma loviturii de stat eșuate de luna trecută.

Convoaie de autobuze cu numere de înmatriculare belaruse au fost văzute în regiunea Voronej, a adăugat Grosberg.

Așa cum se anticipa, a avut loc o epurare la Ministerul rus al Apărării, de către Direcția principală a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse (GRU, agenția de informații externe a armatei ruse - n.r.) și de către forțele armate, în urma revoltei Wagner: Treisprezece ofițeri superiori au fost reținuți și aproximativ 15 ofițeri considerați a fi implicați în revoltă au fost concediați.

Grosberg a citat, de exemplu, faptul că generalul Serghei Surovikin lipsește de trei săptămâni, în timp ce ministrul adjunct al apărării pentru logistică, adjunctul lui Surovikin, și un general GRU au fost, de asemenea, reținuți.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite