Turcia îl acuză pe Papă de „mentalitate de cruciat“ după discursul privind genocidul armean. Vaticanul neagă acuzaţiile VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia a condamnat declaraţia “foarte nefericită” a Papei Francisc, potrivit căruia uciderea în masă a armenilor în urmă cu un secol, de către forţele otomane, a fost genocid şi a avertizat că această mentalitate seamănă “cu mentalitate cruciaţilor”, o acuzaţie respinsă de Vatican, relatează Reuters.

„Nu este o declaraţie obiectivă, care să fie conformă cu realitatea”, a declarat vicepremierul turc Nurettin Canlikli, citat de agenţia Anadolu.

“Toate reperele sau reflecţiile mentalităţii cruciaţilor pot fi văzute în activităţile Papei”, a adăugat el.

Vaticanul a răspuns duminică acuzaţiilor. “Papa nu este în nicio cruciadă. Nu încearcă să organizeze războaie sau să construiască ziduri, ci vrea să construiască poduri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, Federico Lombardi. “Nu a spus nici un cuvânt împotriva poporului turc”, a adăugat el.

Liderul Bisericii Catolice a catalogat vineri, în timpul unei vizite la Erevan, drept genocid uciderea în masă a etnicilor armeni de către oastea otomană în timpul primului război mondial. Mai mult, papa Francisc a vorbit despre martiriu armenilor în 1915.

Când Papa Francisc a folosit ultima dată termenul “genocidul armean”, în 2015, atunci când s-au împlinit 100 de ani de la tragedie, Ankara şi-a rechemat ambasadorul de la Vatican pentru aproape un an.

Sâmbătă, Papa a vizitat Muzeul genocidului armean, de la Erevan, dar a încercat să adopte un ton reconciliant în timpul rugăciunilor de seară.

“Dumnezeu să vă binecuvânteze viitorul şi fie ca popoarele Armeniei şi Turciei să adopte din nou calea reconcilierii şi fie ca pacea să intervină şi în Nagorno-Karabah”, a spus el.

Aceasta este prima vizită a papei Francisc în Armenia şi prima călătorie a unui lider catolic în micul stat din Caucaz în ultimii 15 ani. Ultima dată, papa Ioan Paul al II-lea a luat parte în 2001 la aniversarea a 1.700 de ani de la decretarea statului creştin armean.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite