Turcia a suspendat toate relaţiile sale comerciale cu Israelul

0
Publicat:

Turcia și-a suspendat joi relaţiile comerciale cu Israelul, după ce limitase deja exporturile către această ţară în aprilie, ca răspuns la războiul din Fâşia Gaza, a comunicat Ministerul turc al Comerţului, notează AFP, scrie AGERPRES.

Turcia FOTO: Arhivă Adevărul
Turcia FOTO: Arhivă Adevărul

„Exporturile şi importurile în legătură cu Israelul au fost suspendate”, a subliniat ministerul, marcând fază în deteriorarea relaţiilor dintre cele două ţări.

„Turcia va aplica în mod strict aceste noi măsuri până când guvernul israelian va autoriza un flux neîntrerupt de ajutoare umanitare spre Fâşia Gaza”, a indicat ministerul într-un comunicat.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a transmis joi mai devreme că preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a „rupt acordurile (dintre Israel şi Turcia) prin blocarea importurilor şi exporturilor israeliene în porturi”.

Şeful diplomaţiei israeliene a spus că vizează „să creeze alternative la comerţul cu Turcia, concentrându-se pe producţia locală şi importurile din alte ţări”.

Ministrul turc al Comerţului nu a indicat dacă exporturile de petrol azere către Israel prin portul turc Ceyhan (sud) au fost afectate de decizia luată de Ankara.

Potrivit analiştilor, peste o treime din necesarul de petrol al Israelului trecea până de curând prin acest port turcesc de la Marea Mediterană.

Ca răspuns la războiul din Fâşia Gaza şi nemulțumirea crescândă a populaţiei turce împotriva menţinerii relaţiilor comerciale cu Israelul, Turcia a redus la începutul lui aprilie exportul către Israel a numeroase bunuri, printre care produse din oţel, fier şi aluminiu.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite