Turcia: 121 de foşti angajaţi ai Ministerului de Externe, arestaţi pentru presupuse legături cu clericul Fethullah Gulen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia turcă a început joi o operaţiune pentru arestarea a 121 de foşti angajaţi ai Ministerului de Externe pentru presupuse legături cu clericul Fethullah Gulen din SUA, acuzat de Ankara că a orchestrat tentativa de lovitură de stat de anul trecut, a relatat agenţia de presă de stat Anadolu, citată de Reuters.

Brigazile antiteroriste ale Poliţiei din Turcia au efectuat raiduri simultane în 30 de provincii pentru a-i aresta pe suspecţi. În plus, unii sunt acuzaţi că ar fi utilizatori ai mesageriei ByLock, o aplicaţie criptată de mesagerie instantă despre care Guvernul de la Ankara spune că este utilizată de reţeaua lui Gulen pentru a complota împotriva actualilor lideri din Turcia, relatează agenţia Anadolu.

În cadrul campaniei de reprimare declanşate după puciul eşuat, peste 50.000 de persoane au fost arestate, aşteptând să fie judecate, pentru presupuse legături cu Gulen, în timp ce alte 150.000 de persoane au fost demise sau suspendate din funcţii în armată, precum şi în diverse sectoare publice şi private. 

Organizaţiile pentru drepturile omului din Turcia au criticat constant măsurile represive ale autorităţilor, însă Guvernul a respins aceste acuzaţii, argumentând că este singura soluţie pentru neutralizarea ”ameninţării” reprezentate de Gulen. Liderii turci afirmă că clericul stabilit în SUA ar avea oameni infiltraţi în instituţii, inclusv în sistemul judiciar, în Armată sau în universităţi.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite