Trenul nazist plin cu aur ar fi fost găsit datorită unei mărturisiri făcute pe patul de moarte. Oficialii susţin că ar conţine doar echipament militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile poloneze care căutau un tren nazist ce ar fi conţinut miliarde de dolari în aur, bijuterii şi arme au spus că l-au găsit, dar că acesta ar putea fi plin doar de echipament militar. Descoperirea s-ar datora unei confesiuni făcute pe patul de moarte.

Căutarea trenului nazist plin de comori a captivat oamenii încă de săptămâna trecută când doi bărbaţi susţineau că ştiu unde se află localizat. Însă vânătorii de comori, un polonez şi un neamţ, au solicitat o recompensă pentru dezvăluirea locului în care se află trenul.

Căutarea a luat sfârşit când o primărie locală a dezvăluit că trenul „militar“ a fost descoperit. Totuşi, purtătorul de cuvânt al orăşelului Walbrzych, Arkadiusz Grudzien, a declarat că trenul cu aur n-ar conţine nimic de valoare. „Trenul este militar, nu există nicio menţiune privind ceva valoros, doar echipament militar“, a declarat Grudzien.

La o conferinţă de presă, viceprimarul din Walbrzych a declarat că „descoperirea a avut loc în districtul oraşului“, dar a adăugat că avocatul celor doi bărbaţi nu a oferit nicio dovadă privind localizarea trenului. Totuşi, viceprimarul a spus că va transmite informaţia către Guvern deoarece trenul este proprietatea statului.

Trenul ar fi fost găsit datorită unei mărturisiri pe patul de moarte

Ministerul Culturii din Polonia a comunicat că în spatele descoperirii trenului s-ar putea afla o confesiunii pe patul de moarte. Trenul apoi ar fi fost localizat cu ajutorul radarului şi s-ar afla de-a lungul unei căi ferate lungi de aproximativ patru kilometri, între Wroclaw şi Walbrzych.  

Nu ştim ce e în tren. Cel mai probabil echipament militar, dar ar putea fi şi bijuterii, opere de artă şi documente de arhivă“, a declarat Piotr Zuchowski, şeful departamentului de conservare al Ministerului Culturii. 

Ministerul Culturii din Polonia a anunţat că, indiferent ce conţine trenul, va fi returnat proprietarilor de drept, dacă aceşti vor fi găsiţi.

Acuzaţii de furt

Cei doi bărbaţi care susţin că au găsit primii acest tren, un polonez şi un neamţ, au spus autorităţilor locale că vor dezvălui locul în care se află pentru 10% din valoarea încărcăturii lui.  Însă membrii unei organizaţii care se intitulează Grupul de Cercetare Silesian insistă că, de fapt, ei au descoperit trenul legendar în urmă cu doi ani. Potrivit grupului, cei doi bărbaţi care pretind că l-au găsit acum ar fi furat informaţia de la ei.

Este binecunoscut faptul că naziştii au construit o reţea feroviară sub munţi. Şi mai ştim şi că în mai 1945, aurul şi alte valori din oraşul Wroclaw au fost transportate către Walbrzych, dispărând între oraşele Lubiechow şi Swiebodzice“, explică un membru al grupului care, de frica ameninţărilor, a refuzat să fie numit.

Potrivit legendelor, naziştii au încărcat în tren bunuri furate din Wroclaw, printre care ar fi fost şi diamante sau obiecte de artă furate de la muzeele şi familiile nobile din Polonia, sperând să scape de Armata Roşie sovietică care îi înconjura. 

„Toate datele despre descoperirile noastre lipsesc. Am crezut că le-am rătăcit, însă apoi am auzit de pretenţiile celor doi şi ne-am dat seama că le-au furat“, adaugă membrul grupului de cercetare.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite